Sałatka z czerwonej kapusty
Canva.com

Sałatka z czerwonej kapusty z przepis prababci. Jeden składnik zmienia smak!

Jedną z wyjątkowych sałatek jest ta z czerwonej kapusty z przepisu mojej prababci. Odkryjemy, jak jeden tajemniczy składnik potrafi całkowicie zmienić jej smak i sprawić, że staje się wyjątkową ucztą dla podniebienia.
Reklama

Wspomnienia przeszłości

Moja prababcia Maria, była prawdziwą mistrzynią w kuchni. Jej umiejętności kulinarne były nie do podważenia, a przepisy przechodziły z pokolenia na pokolenie. Jednym z najbardziej ukochanych dań rodziny była właśnie sałatka z czerwonej kapusty. prababcia często ją przygotowywała na uroczystości rodzinne i świąteczne, a każdego razu smakowała tak, jakby miała w sobie nutkę czegoś tajemniczego.

Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka gotowanego, zimnego ryżu
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Tajemniczy składnik - orzechy włoskie

Reklama

Składnikiem który sprawia, że ta sałatka jest niepowtarzalna, są orzechy włoskie. Te bogate w smak orzechy dodają sałatce wyjątkowej struktury i wyrazistości. Prababcia Maria wiedziała, że właśnie one czynią tę sałatkę niepowtarzalną, dlatego zawsze dodawała je do swojego przepisu. Ich smak łączył się z delikatnymi, lekko słodkawymi tonami jabłka i kapusty, tworząc harmonijną symfonię smaków.

Przygotowanie sałatki

  1. Czerwoną kapustę drobno poszatkuj i włóż do dużej miski.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dorzuć do pozostałych składników.
  4. Jabłko również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozbądź się pestek i dodaj do miski.
  5. W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając dokładnie oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz.
  6. Orzechy włoskie posiekaj i odłóż kilka po bok, by użyć ich jako dekoracji.
  7. Do miski z kapustą dodaj ryż oraz posiekaną natkę pietruszki.
  8. Polej całość przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama