Sałatka z "resztek". Dodaj to do majonezu, a resztki czy nie, sałatka będzie obłędna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sekret sałatki? Dodaj to do majonezu!
Majonez sam w sobie jest świetnym dodatkiem do sałatki. Czasami to jednak za mało. Co w takiej sytuacji? Sprawdzi się połączenie majonezu z musztardą.
Powstały sos jest cudowny i wyrazisty.
Sałatka z kukurydzą — składniki
Ta sałatka jest idealna, kiedy masz pustki w lodówce i puszkę kukurydzy w szafce.
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 0,25 cebuli
- 1 garść pomidorków koktajlowych albo pomidor
- 3 plasterki szynki
- 3 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Przepis na sałatkę z kukurydzą z "resztek"
- Odsącz kukurydzę.
- Poszatkuj cebulę.
- Pokrój pomidorki koktajlowe i ogórki kiszone.
- Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Połącz majonez z musztardą i dopraw.
Jakie sałatki zero waste możesz zrobić?
Wszystko, co masz w lodówce może stanowić bazę do takiego dania: makaron, ryż, mięso z poprzedniego obiadu, resztki sera, warzywa, które wystarczy mocniej doprawić.
Jak jeść sałatki, żeby były bardziej sycące?
Możesz zrobić... kanapkę z sałatką! Będzie pyszna. Sprawdzą się też tosty na ciepło. Dobrym sposobem jest robienie też wrapów z tortilli.
Kolejne rozwiązanie to faszerowane jajka. Gotujesz je na twardo, przekrawasz na pół, wyjmujesz żółtko i napełniasz sałatką.
Ostatnie rozwiązanie to posypanie dania grzankami.