Sałatka z szynką na Wielkanoc - musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z szynką — nie tylko na Wielkanoc
To danie możesz zaserwować też na przystawkę podczas innych uroczystości albo po prostu, kiedy odwiedzą Cię goście.
Czas przygotowania nie jest zbyt długi, musisz jednak pamiętać, że trzeba ugotować i wystudzić ryż. Najlepiej, jeśli będzie on długoziarnisty — są wtedy mniejsze szanse, że się rozgotuje.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z szynką
Podany tutaj majonez możesz zastąpić octem z olejem — trzeba jednak wtedy zrezygnować z ogórków konserwowych oraz dodać cukier.
Dobrze, żeby pieprz był świeżo zmielony przed dodaniem go do sałatki.
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 200 g szynki
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- olej
- natka pietruszki
Jak krok po kroku przygotować sałatkę z szynką
Ryż przepłucz pod gorącą wodą. Zagotuj 2,5 szklanki wody z solą i odrobiną oleju. Kiedy woda zacznie wrzeć — wrzuć do niej ryż. Przykryj garnek i zmniejsz ogień do minimum. Kiedy cała woda się wygotuje — wyłącz gaz. Ryż zostaw jakieś 10 minut na kuchence pod przykryciem — żeby odparowała resztka wody.
Następnie przełóż go do miski, żeby wystygł.
Paprykę umyj i wykrój z niej gniazdo nasienne. Następny krok to pokrojenie papryki w kostkę.
Ogórki i cebulę również powinnaś pokroić w kostkę.
To samo zrób z szynką.
Pomidorki z kolei podziel na połówki.
Wymieszaj ze sobą ostudzony ryż, szynkę, paprykę, pomidorki, ogórki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Sałatkę połącz z majonezem tuż przed podaniem. Udekoruj ją również natką pietruszki.
Kiedy podawać sałatkę z szynki?
Świetnie sprawdzi się i do wielkanocnego śniadania i jako przystawka do obiadu. Nie trzeba podawać do niej pieczywa. Jest wystarczająco sycąca.