Sałatka z szynką, papryką i majonezem na Wielkanoc.
Canva

Sałatka z szynką na Wielkanoc - musisz spróbować!

Już wiesz, co postawisz na wielkanocnym stole? Jeśli szukasz pomysłu, koniecznie wypróbuj smakowitą sałatkę z szynką. To idealne danie na Święta. Nie wymaga dużo pracy, a jest przepyszne. Na pewno wszyscy będą zachwyceni tą potrawą. Zobacz, jak kilka połączonych ze sobą składników potrafi stworzyć prawdziwą poezję smaków.
Reklama

Sałatka z szynką — nie tylko na Wielkanoc

To danie możesz zaserwować też na przystawkę podczas innych uroczystości albo po prostu, kiedy odwiedzą Cię goście.

Czas przygotowania nie jest zbyt długi, musisz jednak pamiętać, że trzeba ugotować i wystudzić ryż. Najlepiej, jeśli będzie on długoziarnisty — są wtedy mniejsze szanse, że się rozgotuje.

Sałatka z szynką i pomidorkami na Wielkanoc.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z szynką

Podany tutaj majonez możesz zastąpić octem z olejem — trzeba jednak wtedy zrezygnować z ogórków konserwowych oraz dodać cukier.

Reklama

Dobrze, żeby pieprz był świeżo zmielony przed dodaniem go do sałatki.

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g szynki
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Jak krok po kroku przygotować sałatkę z szynką

Ryż przepłucz pod gorącą wodą. Zagotuj 2,5 szklanki wody z solą i odrobiną oleju. Kiedy woda zacznie wrzeć — wrzuć do niej ryż. Przykryj garnek i zmniejsz ogień do minimum. Kiedy cała woda się wygotuje — wyłącz gaz. Ryż zostaw jakieś 10 minut na kuchence pod przykryciem — żeby odparowała resztka wody.

Następnie przełóż go do miski, żeby wystygł.

Paprykę umyj i wykrój z niej gniazdo nasienne. Następny krok to pokrojenie papryki w kostkę.

Ogórki i cebulę również powinnaś pokroić w kostkę.

Reklama

To samo zrób z szynką.

Pomidorki z kolei podziel na połówki.

Wymieszaj ze sobą ostudzony ryż, szynkę, paprykę, pomidorki, ogórki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Sałatkę połącz z majonezem tuż przed podaniem. Udekoruj ją również natką pietruszki.

Sałatka z pomidorkami i ogórkami konserwowymi na Wielkanoc.
Canva

Kiedy podawać sałatkę z szynki?

Świetnie sprawdzi się i do wielkanocnego śniadania i jako przystawka do obiadu. Nie trzeba podawać do niej pieczywa. Jest wystarczająco sycąca.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama