Ryż w dwóch odsłonach - przepisy na każdą porę dnia
Reklama
Dania z ryżem są niesamowicie pożywne i zdrowe. Z tego względu warto po niego sięgać podczas przygotowywania posiłków. Poznaj najlepsze przepisy, w których ryż gra główne skrzypce!
Nowatorski ryż z kurczakiem
Składniki:
4 małe filety z kurczaka
2 łyżeczki mielonego kminku
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki oliwy z oliwek
400 długoziarnistego ryżu białego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki limonki
świeży sok z limonki
1 małe papryczka jalapeno
1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 szklanka kukurydzy
Przygotowanie:
Wymieszaj łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne w małej misce.
Dopraw i podsmaż każdy kotlecik z kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek. Ryż ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, pokrojoną papryczkę, kukurydzę, czosnek i dopraw wszystko solą, kminkiem, kolendrą i pieprzem. Smaż przez kilka minut. Następnie całość wymieszaj z ryżem, dodając skórkę limonki i polewając sokiem. Uważaj z ilością dodanego soku, by całość nie była zbyt cierpka. Na samej górze ułóż kotleciki z kurczaka.
Pesto z krewetkami
Składniki:
4 szklanki gotowanego ryżu długoziarnistego
1/2 kg obranych, surowych krewetek
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 duże ząbki czosnku
1/4 szklanki soku z limonki
2 paczki świeżego szpinaku
1/2 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżeczki skórki z limonki
garść liści mięty
1 papryka jalapeno
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°.
Wrzuć do jednego naczynia krewetki, czarny pieprz, 1/4 filiżanki oleju, posiekaną miętę, paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodatkowo wsyp 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę skórki z limonki. Następnie ułóż je na jednej warstwie pergaminu na blasze. Piecz przez 5 minut lub do momentu, kiedy krewetki będą gotowe.
Następnie wymieszaj szpinak z łyżeczką soli, pieprzem i łyżeczką skórki limonki. Wszystkie te składniki umieść w blenderze i dolej 1/4 szklanki oleju. Blenduj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż ryż na talerz, polej sosem szpinakowym, wyłóż krewetki i posyp migdałami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ryż z grzybami: Proste danie pełne smaku i zdrowia
Jeśli szukasz prostego, smacznego i zdrowego dania, ryż z grzybami jest idealnym wyborem. To połączenie aromatycznego ryżu i soczystych grzybów tworzy pyszne danie, które można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub warzyw. Podpowiadamy, jak przygotować ryż z grzybami!
Jak ugotować ryż na sypko?
Jeśli jesteś początkującym kucharzem i zastanawiasz się, jak ugotować ryż na sypko, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym praktycznym poradniku podpowiem Ci, jak przygotować idealnie sypki i puszysty ryż. Niezależnie od tego, czy planujesz podać go jako dodatek do mięsa, czy jako bazę dla dań kuchni azjatyckiej, te proste wskazówki pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Olej ryżowy
Białych ziarenek ryżu popularnych szczególnie w kuchni azjatyckiej raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ziarna to nie wszystko, co można pozyskać z tej rośliny. Powstają z niej także inne produkty, takie jak mąka, płatki, otręby czy… olej ryżowy! Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl