Ryż w dwóch odsłonach - przepisy na każdą porę dnia

Ryż w dwóch odsłonach - przepisy na każdą porę dnia

Reklama
Dania z ryżem są niesamowicie pożywne i zdrowe. Z tego względu warto po niego sięgać podczas przygotowywania posiłków. Poznaj najlepsze przepisy, w których ryż gra główne skrzypce! Nowatorski ryż z kurczakiem Składniki: 4 małe filety z kurczaka 2 łyżeczki mielonego kminku 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oliwy z oliwek 400 długoziarnistego ryżu białego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki limonki świeży sok z limonki 1 małe papryczka jalapeno 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli 1 szklanka kukurydzy Przygotowanie: Wymieszaj łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne w małej misce.
Reklama
Dopraw i podsmaż każdy kotlecik z kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek. Ryż ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, pokrojoną papryczkę, kukurydzę, czosnek i dopraw wszystko solą, kminkiem, kolendrą i pieprzem. Smaż przez kilka minut. Następnie całość wymieszaj z ryżem, dodając skórkę limonki i polewając sokiem. Uważaj z ilością dodanego soku, by całość nie była zbyt cierpka. Na samej górze ułóż kotleciki z kurczaka. Pesto z krewetkami Składniki: 4 szklanki gotowanego ryżu długoziarnistego 1/2 kg obranych, surowych krewetek 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 2 duże ząbki czosnku 1/4 szklanki soku z limonki 2 paczki świeżego szpinaku 1/2 szklanki posiekanych migdałów 2 łyżeczki skórki z limonki garść liści mięty 1 papryka jalapeno Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°.
Reklama
Wrzuć do jednego naczynia krewetki, czarny pieprz, 1/4 filiżanki oleju, posiekaną miętę, paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodatkowo wsyp 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę skórki z limonki. Następnie ułóż je na jednej warstwie pergaminu na blasze. Piecz przez 5 minut lub do momentu, kiedy krewetki będą gotowe. Następnie wymieszaj szpinak z łyżeczką soli, pieprzem i łyżeczką skórki limonki. Wszystkie te składniki umieść w blenderze i dolej 1/4 szklanki oleju. Blenduj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż ryż na talerz, polej sosem szpinakowym, wyłóż krewetki i posyp migdałami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama