Ryż w dwóch odsłonach - przepisy na każdą porę dnia
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ryż w dwóch odsłonach - przepisy na każdą porę dnia

Dania z ryżem są niesamowicie pożywne i zdrowe. Z tego względu warto po niego sięgać podczas przygotowywania posiłków. Poznaj najlepsze przepisy, w których ryż gra główne skrzypce! Nowatorski...

Dania z ryżem są niesamowicie pożywne i zdrowe. Z tego względu warto po niego sięgać podczas przygotowywania posiłków. Poznaj najlepsze przepisy, w których ryż gra główne skrzypce!
Nowatorski ryż z kurczakiem
Składniki:
4 małe filety z kurczaka
2 łyżeczki mielonego kminku
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki oliwy z oliwek
400 długoziarnistego ryżu białego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki limonki
świeży sok z limonki
1 małe papryczka jalapeno
1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 szklanka kukurydzy
Przygotowanie:
Wymieszaj łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne w małej misce. Dopraw i podsmaż każdy kotlecik z kurczaka na odrobinie oliwy z oliwek. Ryż ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, pokrojoną papryczkę, kukurydzę, czosnek i dopraw wszystko solą, kminkiem, kolendrą i pieprzem. Smaż przez kilka minut. Następnie całość wymieszaj z ryżem, dodając skórkę limonki i polewając sokiem. Uważaj z ilością dodanego soku, by całość nie była zbyt cierpka. Na samej górze ułóż kotleciki z kurczaka.
Pesto z krewetkami
Składniki:
4 szklanki gotowanego ryżu długoziarnistego
1/2 kg obranych, surowych krewetek
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 duże ząbki czosnku
1/4 szklanki soku z limonki
2 paczki świeżego szpinaku
1/2 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżeczki skórki z limonki
garść liści mięty
1 papryka jalapeno
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wrzuć do jednego naczynia krewetki, czarny pieprz, 1/4 filiżanki oleju, posiekaną miętę, paprykę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodatkowo wsyp 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę skórki z limonki. Następnie ułóż je na jednej warstwie pergaminu na blasze. Piecz przez 5 minut lub do momentu, kiedy krewetki będą gotowe.
Następnie wymieszaj szpinak z łyżeczką soli, pieprzem i łyżeczką skórki limonki. Wszystkie te składniki umieść w blenderze i dolej 1/4 szklanki oleju. Blenduj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż ryż na talerz, polej sosem szpinakowym, wyłóż krewetki i posyp migdałami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie