canva.com
Seitan z czosnkowym puree - wegańskie danie na wzór śródziemnomorski
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kuchnia śródziemnomorska posiada wielu fanów - również tych wśród wegetarian oraz wegan. Charakterystyczny element tej kuchni jakim jest ryba można zastąpić pożywnym seitanem, a bogactwo innych typowych dla tamtego regionu składników takich jak na przykład oliwa sprawią, że potrawa stanie się bardzo zdrowa i smaczna.
Reklama
Wegańsko śródziemnomorska potrawa
Seitan jest znakomitym źródłem białka, a w połączeniu z innymi artykułami, z których słynie śródziemnomorska kuchnia powstanie danie, któremu nikt nie będzie się w stanie oprzeć. Proponowana potrawa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. Do tego jest lekkostrawna i zapewniająca mnóstwo energii.
Składniki potrzebne do sporządzenia dania
- 200 g seitana
- 250 ml zimnego piwa
- 6 ząbków czosnku
- 6 listków szczypiorku
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy
- mix sałat
- 7 łyżek ciemnych oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- mała czerwona cebula
- pół cytryny
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
canva.com
Sposób wykonania potrawy - instrukcja krok po kroku
- Obierz ziemniaki ze skórki, umyj i pokrój w dużą kostkę.
- Włóż je do garnka zalej wodą i ugotuj, aż będą się rozpadać pod dotykiem widelca.
- Odcedź je, posól do smaku, dodaj przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku oraz 3 łyżki oliwy.
- Wszystko ugnieć na gładką masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Posiekaj szczypiorek, dodaj do ziemniaczanego puree i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką.
- Pokrój seitan w kostkę.
- Na lekko rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp kostki seitana. Posól, dodaj pieprzu i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Pokrój pozostałe dwa ząbki czosnku w plasterki, dodaj do seitana, wymieszaj i podsmaż jeszcze 3 minuty. Skrop sokiem z połowy cytryny i wlej na patelnię 250 ml zimnego piwa.
- Duś co jakiś czas mieszając aż płyny wyparują.
- Wsyp czyste listki sałat do miski, wlej 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu jabłkowego.
- Dodaj przekrojone wzdłuż na pół oliwki, tak samo pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dosól do smaku i wymieszaj.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kotlety warzywne: Samo zdrowie!
Jeśli szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych, to kotlety warzywne są idealnym rozwiązaniem. Nie tylko są one pełne składników odżywczych, ale także mogą być przygotowane w różnorodny sposób, aby zaspokoić różne gusta i preferencje smakowe. W tym artykule poznasz przepis na kotlety warzywne, ich właściwościach zdrowotnych, jak je podawać oraz otrzymasz kilka porad na temat ich przygotowania.
Wegańska Carbonara? TAK!
Wegańska carbonara to wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje tradycyjną carbonarę z mięsem i jajkami. Jest to idealna opcja dla osób, które pragną cieszyć się smakiem i konsystencją carbonary, jednocześnie będąc wiernymi swoim wartościom i preferencjom żywieniowym. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Spróbuj naszego przepisu na wegańską carbonarę i przekonaj się, jak pyszna i zdrowa może być ta potrawa!
Kotlety z jajek: Zapomnij o mięsnych kotletach!
Czy wiesz, że jajka to jedno z najzdrowszych źródeł białka? A co powiesz na to, że z jajek można przygotować pyszne kotlety? Tak, to możliwe! Kotlety z jajek to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z jajek oraz podamy kilka pomysłów na to, jak je podać. Gotowi? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl