seitan na patelni
canva.com

Seitan z czosnkowym puree - wegańskie danie na wzór śródziemnomorski

Kuchnia śródziemnomorska posiada wielu fanów - również tych wśród wegetarian oraz wegan. Charakterystyczny element tej kuchni jakim jest ryba można zastąpić pożywnym seitanem, a bogactwo innych typowych dla tamtego regionu składników takich jak na przykład oliwa sprawią, że potrawa stanie się bardzo zdrowa i smaczna.
Reklama

Wegańsko śródziemnomorska potrawa

Seitan jest znakomitym źródłem białka, a w połączeniu z innymi artykułami, z których słynie śródziemnomorska kuchnia powstanie danie, któremu nikt nie będzie się w stanie oprzeć. Proponowana potrawa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. Do tego jest lekkostrawna i zapewniająca mnóstwo energii.

Składniki potrzebne do sporządzenia dania

  • 200 g seitana
  • 250 ml zimnego piwa
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 listków szczypiorku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy
  • mix sałat
  • 7 łyżek ciemnych oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • pół cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
puree ze szczypiorkiem
canva.com

Sposób wykonania potrawy - instrukcja krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki ze skórki, umyj i pokrój w dużą kostkę.
  2. Włóż je do garnka zalej wodą i ugotuj, aż będą się rozpadać pod dotykiem widelca.
  3. Odcedź je, posól do smaku, dodaj przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku oraz 3 łyżki oliwy.
  4. Wszystko ugnieć na gładką masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  5. Posiekaj szczypiorek, dodaj do ziemniaczanego puree i dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką.
  6. Pokrój seitan w kostkę.
  7. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp kostki seitana. Posól, dodaj pieprzu i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. Pokrój pozostałe dwa ząbki czosnku w plasterki, dodaj do seitana, wymieszaj i podsmaż jeszcze 3 minuty. Skrop sokiem z połowy cytryny i wlej na patelnię 250 ml zimnego piwa.
  9. Duś co jakiś czas mieszając aż płyny wyparują.
  10. Wsyp czyste listki sałat do miski, wlej 3 łyżki oliwy i 2 łyżki octu jabłkowego.
  11. Dodaj przekrojone wzdłuż na pół oliwki, tak samo pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dosól do smaku i wymieszaj.
Wykładaj na talerze porcję puree, obok seitan oraz sałatkę.
Reklama
Smacznego!
Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama