Canva.com
Ser kozi zapiekany w migdałach. Wegetariańska przystawka jest hitem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ser kozi zapiekany w migdałach to pomysł na atrakcyjną, wegetariańską przystawkę, która nie tylko wspaniale smakuje, ale i znakomicie wygląda. Jak ją przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama
Składniki na ser kozi w migdałach
- 2 plastry sera koziego w roladzie (najlepiej z pleśnią, ponieważ jest kremowy w środku i twardszy na zewnątrz)
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki płatków migdałów
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
Składniki na sos do sera
Canva.com
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku malinowego
Sposób przygotowania pysznego sera koziego w migdałach
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie w rondelku zagotuj ocet balsamiczny razem ze startym imbirem. Po odstawieniu z ognia dodaj sok malinowy i miód.
- Ser obtocz w mące, roztrzepanym jajku i płatkach migdałów. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, a także oblej roztopionym masłem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 10 minut aż płatki migdałów nabiorą złocistego koloru.
- Ułóż pieczony w migdałach ser na talerzach i polej gorącym sosem. Danie spożywa się na gorąco.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Nie lubisz mleka, ani jogurtów? Oto naturalne źródło wapnia dla Twoich kości!
Wapń kojarzony jest przede wszystkim z nabiałem, bo jednak od lat mówiło się o tym, że jego większe ilości występują głównie w mleku, kefirach, maślankach i ewentualnie jakichś jogurtach albo podobnych nabiałowych wyrobach. Nabiału nie wolno jednak spożywać na diecie wegańskiej, więc czym go zastąpić, aby nie doczekać się większych niedoborów? Jakie są roślinne źródła białka i w jaki sposób z nich korzystać, by każdego dnia zasilać jadłospis o ten jakże ważny składnik odżywczy?
Jak szybko obrać migdały do ciasta? Ta metoda zawsze działa!
W przepisie masz podane, by użyć obranych migdałów, ale dysponujesz wyłącznie takimi w skorupce, których absolutnie nie jesteś w stanie użyć w całości? Zamiast szukać teraz na szybko w sklepach migdałów obranych, które często są niestety już uprażone, przez co nie nadają się do wykonywania ciast i innych deserów, skorzystaj z tych orzechów, które już masz i po prostu zobacz, jak obrać migdały, by zrobić to w ciągu krótkiej chwili i bez żadnych większych trudności.
Przez żołądek do serca. Francuskie croissanty z migdałami na Walentynki
Ten deser sprawi, że On lub Ona zakocha się jeszcze bardziej! Słodkie jak miód croissanty francuskie są doskonałą propozycją na miły prezent dla ukochanej osoby.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl