Ser kozi w migdałach zapiekany
Canva.com

Ser kozi zapiekany w migdałach. Wegetariańska przystawka jest hitem!

Ser kozi zapiekany w migdałach to pomysł na atrakcyjną, wegetariańską przystawkę, która nie tylko wspaniale smakuje, ale i znakomicie wygląda. Jak ją przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na ser kozi w migdałach

  • 2 plastry sera koziego w roladzie (najlepiej z pleśnią, ponieważ jest kremowy w środku i twardszy na zewnątrz)
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki płatków migdałów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Składniki na sos do sera

Ser kozi w migdałach zapiekany na sałatce
Canva.com
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku malinowego

Sposób przygotowania pysznego sera koziego w migdałach

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie w rondelku zagotuj ocet balsamiczny razem ze startym imbirem. Po odstawieniu z ognia dodaj sok malinowy i miód.
  2. Ser obtocz w mące, roztrzepanym jajku i płatkach migdałów. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, a także oblej roztopionym masłem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 10 minut aż płatki migdałów nabiorą złocistego koloru.
  3. Ułóż pieczony w migdałach ser na talerzach i polej gorącym sosem. Danie spożywa się na gorąco.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama