Canva.com
Puszysty i delikatny sernik bez spodu. Doskonały do popołudniowej kawy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dziś dzielimy się z wami pysznym i tradycyjnym przepisem na sernik pieczony bez ciasta. Możecie go przygotować na klasycznym twarożku, twarogu z wiaderka lub quarku. Aromatu dodadzą mu rodzynki lub skórka z pomarańczy.
Reklama
Składniki na pyszny serniczek
Canva.com
Jeśli uwielbiacie delikatny sernik do kawy, to warto zapoznać się z naszym kultowym przepisem na sernik wiedeński z przepisu babci.
Do przygotowania sernika bez spodu potrzebujemy kilku składników:
- 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
- 250 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła (lub margaryny)
- 7 jajek (rozmiar M)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka starta z pomarańczy
- ok. 2 garści rodzynek
- parę kropli aromatu
Zobacz także
Jak zrobić sernik bez spodu?
Canva.com
- Na początku dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz okrągłej formy.
- Oddzielamy żółtka od białek i w osobnej miseczce mieszamy skrobię z mąką pszenną.
- Do miski z miękkim masłem dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość ucieramy na jasną, gładką masę. Miksujemy masę na najwyższych obrotach i dodajemy żółtko.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser oraz mąkę. To także dobry czas, aby dodać startą skórkę, rodzynki lub aromat.
- Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masą serową.
- Sernik wykładamy na tortownicę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Sernik możemy podawać z cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz owocami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl