Puszysty sernik bez spodu
Canva.com

Puszysty i delikatny sernik bez spodu. Doskonały do popołudniowej kawy

Dziś dzielimy się z wami pysznym i tradycyjnym przepisem na sernik pieczony bez ciasta. Możecie go przygotować na klasycznym twarożku, twarogu z wiaderka lub quarku. Aromatu dodadzą mu rodzynki lub skórka z pomarańczy.
Reklama

Składniki na pyszny serniczek

Puszysty sernik bez spodu
Canva.com

Jeśli uwielbiacie delikatny sernik do kawy, to warto zapoznać się z naszym kultowym przepisem na sernik wiedeński z przepisu babci.

Do przygotowania sernika bez spodu potrzebujemy kilku składników:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Jak zrobić sernik bez spodu?

Puszysty sernik bez spodu
Canva.com
  1. Na początku dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz okrągłej formy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek i w osobnej miseczce mieszamy skrobię z mąką pszenną.
  3. Do miski z miękkim masłem dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość ucieramy na jasną, gładką masę. Miksujemy masę na najwyższych obrotach i dodajemy żółtko.
  4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser oraz mąkę. To także dobry czas, aby dodać startą skórkę, rodzynki lub aromat.
  5. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masą serową.
  6. Sernik wykładamy na tortownicę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  7. Sernik możemy podawać z cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz owocami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama