Konfitura figowa
Canva.com

Konfitura figowa - idealna do chrupiących grzanek z camembertem na jesień

Przetwory z fig są zachwycająco słodkie. W tym roku przygotujemy pyszny dżem figowy, który będzie doskonałym dodatkiem do chrupiących tostów w stylu śródziemnomorskim.
Reklama

Składniki na konfiturę

Konfitura figowa
Canva.com

Konfitura z fig to prawdziwy must have na jesienne przystawki. Wiele osób stosuje ten wykwintny dżem do kanapek, owsianek, puddingów oraz chrupiących grzanek w stylu włoskiej bruschetty.

Nasze serce skradła propozycja grzanki z oliwą z oliwek oraz camembertem. Na wierzch wykładamy konfiturę. Nie da się ukryć, że figi kojarzą się ze smakiem lata. Mają wyjątkowy smak i aromat.

Reklama

Warto ten przepis zrobić już dziś.

Jak zrobić szybko dżem z figi?

Do przygotowania pysznej konfitury z fig potrzebujemy:

  • 2 kg fig
  • 400 g cukru
  • 2 duże pomarańcza (otarta skórka + sok)
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
Konfitura figowa
Canva.com

Przygotowanie konfitury figowej jest bardzo proste. Na początku kroimy owoce na kilkanaście części. Wrzucamy wszystko do garnka i dodajemy skórkę z pomarańczy. Do tego dorzucamy sok z pomarańczy, cukier oraz cynamon.

Wszystko mieszamy i konfiturę gotujemy na małym lub średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Konfiturę gotujemy przez 1 godzinę aż do uzyskania dobrej gęstości. Przetwór przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy nakrętki i odstawiamy do góry dnem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama