Sezonowa konfitura z czereśni. Zrób ją tak, a jej smak będzie boski!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na konfiturę z czereśni
- Świeże czereśnie
- Cukier
- Sok z cytryny
Jak zrobić pyszną konfiturę?
Przygotuj czereśnie do konfitury, usuwając pestki. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnego urządzenia do usuwania pestek. Usunięcie pestek pozwoli uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w trakcie jedzenia konfitury.
Umieść obierane czereśnie w garnku o grubym dnie. Dodaj cukier i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj składniki, aby cukier równomiernie rozprowadził się wśród owoców. Mieszając, obserwuj konsystencję konfitury. Jeśli jest zbyt rzadka, gotuj dłużej, aby zgęstniała. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać niewielką ilość wody.
Gdy konfitura osiągnie pożądaną konsystencję, przekładaj ją do przygotowanych słoików, pozostawiając niewielką przestrzeń na górze. Napełniaj słoiki prawie do samego końca, aby ograniczyć ilość powietrza wewnątrz.
Odstaw słoiki na bok i pozostaw je, aż całkowicie ostygną. Gdy słoiki są już zimne, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia lub lodówka. Konfitura z czereśni może być przechowywana przez kilka miesięcy.