Konfitura z czereśni na łyżce
Canva.com

Sezonowa konfitura z czereśni. Zrób ją tak, a jej smak będzie boski!

Czereśnie są soczyste, słodkie i pełne witamin, a ich konfitura może być doskonałym dodatkiem do pieczywa, naleśników, ciast czy serów.
Reklama

Składniki na konfiturę z czereśni

  • Świeże czereśnie
  • Cukier
  • Sok z cytryny

Jak zrobić pyszną konfiturę?

Przygotuj czereśnie do konfitury, usuwając pestki. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą specjalnego urządzenia do usuwania pestek. Usunięcie pestek pozwoli uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w trakcie jedzenia konfitury.

Umieść obierane czereśnie w garnku o grubym dnie. Dodaj cukier i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj składniki, aby cukier równomiernie rozprowadził się wśród owoców. Mieszając, obserwuj konsystencję konfitury. Jeśli jest zbyt rzadka, gotuj dłużej, aby zgęstniała. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać niewielką ilość wody.

Reklama

Gdy konfitura osiągnie pożądaną konsystencję, przekładaj ją do przygotowanych słoików, pozostawiając niewielką przestrzeń na górze. Napełniaj słoiki prawie do samego końca, aby ograniczyć ilość powietrza wewnątrz.

Odstaw słoiki na bok i pozostaw je, aż całkowicie ostygną. Gdy słoiki są już zimne, przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia lub lodówka. Konfitura z czereśni może być przechowywana przez kilka miesięcy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama