Rolada dyniowa
Canva.com

Słodka, dyniowa rolada z delikatnym serkiem mascarpone. Idealna na Halloween!

Szukasz pomysłu na dyniowe ciasto? Koniecznie zrób dyniową roladę z puszystym i aksamitnym wnętrze! To pyszny deser dla całej rodziny!
Reklama

Składniki na dyniową roladę

Rolada dyniowa
Canva.com

Do przygotowania rolady potrzebujemy:

  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżeczki wanilii
  • pół szklanka cukru
  • 2/3 szklanki zmiksowanej dyni u mnie Hokkaido
Reklama

Do przygotowania kremu z mascarpone będziemy potrzebować:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 opakowanie serka kremowego (150 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki wanilii

Jak zrobić pyszną roladę z dyni?

Pyszna rolada dyniowa z mascarpone to pyszny deser dla całej rodziny. Do ciasta można wykorzystać miąższ z dyni Hokkaido. Wystarczy, że przekroimy ją na kawałki, usuniemy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dynią układamy na blaszce i wlewamy 3 łyżki na blaszkę. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.
  2. Do mniejszej miseczki wrzucamy jajka, cukier waniliowy oraz miąższ z dyni.
  3. Wszystko łączymy i masę wylewamy na blachę.
  4. Ciasto na roladę pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  5. Przygotowanie kremu: w miseczce łączymy składniki i zwijamy ciasto z kremem.
  6. Gotową roladę chłodzimy w lodówce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama