Kompot z dyni i cytryny z dodatkiem goździków, podany w szklanej misce
Canva.com

Królowa jesieni jest tylko jedna! 3 przepisy na kompot z dyni

Kompot z dyni to bardzo tradycyjny napój deserowy, ale warto włączyć go do jesiennego menu. To bardzo proste danie urzeka wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem. Dynię możemy łączyć z innymi jesiennymi owocami — szczególnie pyszna jest ze śliwkami. Polecamy przepisy na 3 świetne kompoty z dyni, które możemy podać do obiadu lub na halloweenowym party.
Reklama

Kompot z dyni z cytryną

To przepis na tradycyjny, polski kompot z dyni. Jedynym dodatkiem jest sok i skórka z cytryny raz kilka goździków. Smak tego kompotu potwierdza zasadę — im mniej składników, tym lepszy efekt. 

Składniki

  • 500 g dyni hokkaido

  • 1 cytryna

  • 100 g cukru

  • 5 goździków

  • 750 ml wody

Wykonanie

  1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

  2. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem lub skrobaczką obieramy żółtą skórkę.

  3. Zagotowujemy wodę z cukrem i goździkami. Gotujemy 2 do 3 minut.

  4. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną dynię i skórkę. Gotujemy, aż dynie będzie miękka.

  5. Z kompotu usuwamy skórkę i doprawiamy go sokiem z cytryny.

Kompot z dyni i śliwek węgierek

Reklama

Dynia i  śliwki węgierki to idealna para. Te skarby jesieni świetnie się komponują, dlatego kompot śliwkowo-dyniowy jest po prostu wyborny.

Składnik

  • 300 g dyni

  • 500 g śliwek węgierek

  • 100 g jasnego cukru trzcinowego

  • 5 goździków

  • skórka z 1 pomarańczy

  • 1000 ml wody

Wykonanie

  1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

  2. Nożem lub skrobaczką do warzyw obieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy.

  3. Zagotowujemy wodę z dodatkiem goździków i skórki pomarańczowej.

  4. Do wrzątku wrzucamy pokrojona dynię i gotujemy do miękkości.

  5. W tym czasie drylujemy śliwki.

  6. Ugotowaną dynię wyjmujemy łyżką cedzakową i przecieramy przez sito lub blendujemy. Wyjmujemy goździki i skórkę. Wodę z gotowania zostawiamy!

  7. Do gorącej wody wlewamy dyniowe purée, dodajemy cukier i śliwki. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty.

Składniki potrzebne do przygotowania kompotu śliwkowo-dyniowego: dynia, śliwki węgierki, cynamon, cytryna
Canva.com

Kompot z dyni i suszonych śliwek

Reklama

Dynie nie tylko świetnie komponuje się ze świeżymi śliwkami, jest także pyszna w połączeniu ze śliwkami suszonymi — kalifornijskimi oraz wędzonymi. Ten przepis możemy dostosować do własnych upodobań smakowych i wybrać ulubiony rodzaj śliwek.

Składniki

  • 400 g dyni

  • 150 g suszonych śliwek

  • 70 g cukru

  • 1 kawałek kory cynamonu

  • 5 goździków

  • 750 ml wody

Wykonanie

  1. Suszone śliwki zalewamy niewielką ilością wody i zostawiamy do namoczenia.

  2. Gdy są już miękkie, wlewamy 3 szklanki wody (750 ml), dodajemy cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia.

  3. Gotujemy, aż śliwki będą miękkie.

  4. W tym czasie dynię obieramy ze skórki i miąższ kroimy w niewielką kostkę.

  5. Dynię dodajemy do gorącego wywaru ze śliwkami i gotujemy ok. 5 minut — musi też być miękka.

Jak podajemy kompoty z dyni?

Kompoty podajemy schłodzone, w pucharkach, kielichach lub ozdobnych słoiczkach. Będą eleganckim dodatkiem do jesienne obiadu, a także sprawdzą na się halloweenowym przyjęciu dla dzieci. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama