Najlepsza szarlotka z bezą. Dzięki temu dodatkowi piana nie opadnie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na szarlotkę z bezą
Ciasto kruche na szarlotkę
400 g mąki pszennej
50 g cukru
4 żółtka
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Jabłka
1 kg jabłek na szarlotkę
2 łyki cukru
sok z ½ cytryny
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
Beza
4 białka
300 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (niepełne)
szczypta soli
Jak upiec szarlotkę z bezą, która nie opada?
Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem, a następnie siekamy z zimnym masłem. Możemy zrobić to za pomocą noża, siekaczki lub robota kuchennego. Kiedy powstaną grudki, wbijamy żółtka i szybko zarabiamy ciasto.
Canva.comCiasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny, ale może leżeć tam dłużej.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sok cytrynowy, cynamon i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto równo rozkładamy na blasze i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Teraz cały czas ubijamy i stopniowo dodajemy cukier do piany — każda porcja musi się rozpuścić. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. To właśnie skrobia kartoflana sprawi, że beza na szarlotce nie opadnie!
Canva.comNa podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i na owoce nakładamy ubitą pianę na bezę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut.
Gotową szarlotkę zostawiamy na ok. godzinę, aby odpoczęła. Podajemy tak, jak lubimy najbardziej — z lodami, bitą śmietaną, sosem karmelowym lub waniliowym, albo jedynie z listkiem mięty i świeżymi malinami.