Szarlotka z bezą podana z listkiem świeżej mięty
Canva.com

Najlepsza szarlotka z bezą. Dzięki temu dodatkowi piana nie opadnie!

Szarlotka z bezą to prawdziwa gwiazda wśród szarlotek. Sprawdź, co dodać do piany z białek, aby nie opadła w czasie pieczenia, a beza była delikatna i puszysta. Wypróbuj nasz przepis na najlepszą szarlotkę z bezą!
Reklama

Składniki na szarlotkę z bezą

Ciasto kruche na szarlotkę

  • 400 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 4 żółtka

  • 250 g masła 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

Jabłka

  • 1 kg jabłek na szarlotkę

  • 2 łyki cukru

  • sok z ½ cytryny

  • 1 budyń waniliowy

  • 1 łyżeczka cynamonu

Obieranie jabłek ze skórki na szarlotkę
Canva.com
Reklama

Beza

  • 4 białka

  • 300 g cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niepełne)

  • szczypta soli

Jak upiec szarlotkę z bezą, która nie opada?

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem, a następnie siekamy z zimnym masłem. Możemy zrobić to za pomocą noża, siekaczki lub robota kuchennego. Kiedy powstaną grudki, wbijamy żółtka i szybko zarabiamy ciasto.

    Grudki kruchego ciasta w czasie zarabiania
    Canva.com
  2. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny, ale może leżeć tam dłużej. 

  3. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, sok cytrynowy, cynamon i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Blachę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

  5. Schłodzone ciasto równo rozkładamy na blasze i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.

  7. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Teraz cały czas ubijamy i stopniowo dodajemy cukier do piany — każda porcja musi się rozpuścić. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. To właśnie skrobia kartoflana sprawi, że beza na szarlotce nie opadnie!

    Piana z białek ubita na bezę z dodatkiem mąki ziemniaczanej
    Canva.com
  8. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i na owoce nakładamy ubitą pianę na bezę.

  9. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut.

Gotową szarlotkę zostawiamy na ok. godzinę, aby odpoczęła. Podajemy tak, jak lubimy najbardziej — z lodami, bitą śmietaną, sosem karmelowym lub waniliowym, albo jedynie z listkiem mięty i świeżymi malinami.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama