Tarta śliwkowa z budyniem na ciepło
Pixabay.com

Tarta śliwkowa z budyniem na ciepło. Nie potrzebujesz budyniu z torebki!

Do tej śliwkowej tarty nie potrzebujesz budyniu torebki! Wystarcz mąką, mleko, żółtka i masło. Do tego bardzo kruche ciasto o prawdziwe śliwki węgierki. Tylko tyle potrzeba do przygotowania najlepszej tarty śliwkowej z budyniem na ciepło!
Reklama

Składniki tartę śliwkową z budyniem na ciepło 

Ciasto na szarlotkę

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 10 dag cukru pudru

  • szczypta soli

Nadzienie ze śliwek

  • 700 g śliwek węgierek 

  • 1 łyżka rodzynek 

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • 1 cukier waniliowy 

  • 1 łyżeczka cynamonu

Śliwki węgierki idealne do tarty
Canva.com

Krem budyniowy

  • 1½ szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 100 g cukru

  • 50 g mąki pszennej

  • 100 g masła

Jak upiec tartą śliwkową z budyniem na ciepło?

  1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy zimne masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka i szczyptę soli. Szybko zarabiamy kruche ciasto. Formujemy z ciasta kulę i na godzinę umieszczamy w lodówce.

  2. Przygotowujemy domowy budyń do tarty. Do rondla wlewamy szklankę mleka, dodajemy masło i zaczynamy je podgrzewać. 

  3. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i do masy dolewamy ½ szklanki zimnego mleka. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

  4. Żółtka z mąką i mlekiem ostrożnie wlewamy do rondla z ciepłym mlekiem. Cały czas mieszamy i doprowadzamy budyń do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

  5. Zimne ciasto dzielimy na dwie części: ¼ i ¾. ¼ ciasta wstawiamy do zamrażalnika. Większą część rozwałkowujemy i układamy w nasmarowanej masłem formie. Równomiernie rozkładamy ciasto i dziurkujemy je widelcem.  

  6. Kruchy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.

  7. W tym czasie szykujemy śliwki węgierki. Owoce drylujemy i mieszamy z rodzynkami, posiekanymi migdałami i cynamonem.

  8. Tak przygotowane śliwki wykładamy na podpieczony spód tarty. Na owoce nakładamy warstwę domowego budyniu. Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na górę tarty. 

  9. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 do 30 minut, aż wierzch będzie złoty.

Tartę śliwkową z budyniem podajemy na ciepło z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub słodkim sosem jogurtowym. Ciasto jest też pyszne na zimno, jednak jest tak obłędnie dobre, że nigdy nie zdąży ostygnąć przed zniknięciem z talerza.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama