Rolada dyniowa
Canva.com

Słodka rolada z zaskakującym składnikiem. Jest przepyszna! [PRZEPIS]

Rolada z naszego przepisu to właśnie deser zainspirowany niezwykłym smakiem ulubionego napoju Polek i Polaków. Jej podstawę stanowi beza, na którą wyłożymy samodzielnie przygotowany krem.
Reklama

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów nie tylko w naszym kraju, ale niemal na całym świecie. Rano pozwala nam się rozbudzić, zaś po obiedzie sprawdza się znakomicie jako dodatek do deseru.

Idealnym uzupełnieniem rolady będzie likier amaretto, który świetnie podkreśli smak całego deseru. Jeżeli zaś chcemy zachwycić naszych gości, zadbajmy o odpowiednią dekorację przygotowanego już ciasta - możemy posypać je sproszkowaną kawą oraz udekorować kawowymi ziarenkami, a dodatkowo także orzechami laskowymi. Roladę kawową podajemy schłodzoną, gdyż właśnie w takiej formie smakuje najlepiej. Ale zdecydowanie najlepiej jeść ją z rodziną i przyjaciółmi gdyż ten deser zda egzamin na każdym przyjęciu.

Składniki na roladę

  • Do przygotowania bezy wykorzystamy: cztery białka, 230 g cukru, po dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i kawy rozpuszczalnej, łyżeczkę octu.
  • Na krem będą nam potrzebne: 250 g serka mascarpone, 350 ml śmietanki kremówki 30%, łyżka cukru pudru i łyżka likieru amaretto.
  • Do dekoracji możemy wykorzystać orzechy laskowe, łyżeczkę mielonej kawy i kilka ziaren.

Przygotowanie pysznej rolady

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ocet i stopniowo cukier wymieszany razem z mąką i kawą, cały czas ubijając. Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozsmarowujemy. Pieczemy przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 150 stopni C.
  2. Bezę wyjmujemy z piekarnika, gdy przestygnie. Odwracamy ją na drugi arkusz papieru do pieczenia, a ten na którym się piekła, delikatnie usuwamy. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i likier, mieszamy szpatułką. Krem wykładamy na bezę i zawijamy w kształt luźnej rolady. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Gotową roladę posypujemy kawą, dekorujemy orzechami laskowymi i ziarenkami kawy. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama