Masło roztopione na patelni
Canva.com

Smażenie na maśle. Okazuje się, że nie jest to dobry pomysł

Za jedyną prawdziwą jajecznicę wiele osób uznaje za tę (usmażoną) na prawdziwym maśle. Nawet masło klarowane nie jest w stanie go zastąpić, bo co by nie mówić, to właśnie masło ma swój wyjątkowy unikalny smak, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób jak wyłącznie za jego dodatkiem. Tylko czy można smażyć na maśle i czy nie jest to przypadkiem niezdrowe?
Reklama

Wiele osób preferuje ten tłuszcz w kuchni i używa go do przygotowywania jajecznicy, sadzonych jajek, a także innych smażonych potraw, mimo iż... nie jest to niestety zalecane przez lekarzy i dietetyków, którzy raczej są teraz zgodni co do tego, że na maśle nie powinno się smażyć, a już na pewno nie wtedy, gdy to smażenie trwa choć trochę dłużej albo odbywa się przy użyciu wyższych temperatur.

Dlaczego masło nie nadaje się do smażenia?

Głównie z uwagi na występujące w jego składzie białka i pewne ilości węglowodanów (choćby i nawet były to ilości minimalne), które to makroskładniki mogą ulegać spaleniu podczas obróbki termicznej, w którym to procesie dochodzi natomiast do wydzielenia się pewnej części toksycznych i szkodliwych substancji. Ponadto drugim poważnym mankamentem masła jest wysoka zawartość cholesterolu. Nie chodzi już nawet o to, że trafiając do organizmu, podwyższy on poziom cholesterolu we krwi i zwiększy ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia, a przede wszystkim o to, że cholesterol podczas smażenia będzie się utleniać i zmieni swoją formę na bardzo niekorzystną, wręcz trującą dla różnych części organizmu.

Reklama

Smażenie na maśle nie jest więc niczym zdrowym i niczym dobrym dla ciała. Najlepiej i najbezpieczniej całkowicie z niego zrezygnować, a przerzucić się na smażenie na oliwie z oliwek czy nawet zwykłym oleju rzepakowym.

Warto zwracać uwagę na to, z jakich produktów spożywczych korzysta się na co dzień w kuchni, by robić rzeczy, które będą dobre nie tylko dla podniebienia, ale i dla poziomu zdrowia organizmu. Nie ma sensu zaśmiecać się toksynami i szkodliwymi związkami wydzielanymi podczas smażenia, skoro tak łatwo można ich unikać.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama