Pieczony pasztet udekorowany natką pietruszki,  obok pomidor.
Canva

Stół bez pasztetu na Boże Narodzenie? Niemożliwe!

Kolejne święta tuż, tuż. Boże Narodzenie to czas kiedy pieczemy wyśmienity pasztet. Wypieczony na matowy brąz przypominający wyglądem zdrową sosnową korę, ozdobi stół na bożonarodzeniowe śniadanie.
Reklama

Co będzie potrzebne do stworzenia tego dzieła kulinarnej sztuki? Po pierwsze mięsa. Według upodobania można mieszać różne gatunki mięs. Wieprzowy boczek i łopatka, a do tego podroby. Serca, cynadry i wątróbka. Do tego potrzebne będą warzywa. Pełen zestaw do ugotowania mięsa w aromatycznym bulionie. Trzeba pamiętać aby dodać cebulę, bo nadaje wywarowi specyficzny smak i aromat.

Jak przygotować pasztet krok po kroku?

Pasztet z fasoli podany z kiszonymi ogórkami na drewnianej desce
Canva.com

Teraz wszystko do garnka zalać woda i postawić do zagotowania na większym ogniu. Przed gotowaniem oczywiście trzeba umyć mięso i wymoczyć, tak by wypłukać resztki krwi z podrobów.

Reklama

Kiedy woda jest bliska wrzeniu na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny. Należy je usuwać sukcesywnie, aż woda w garnku będzie klarowna. Kiedy proces szumowania będzie skończony, można garnek przykryć i pozwolić mięsu gotować się na wolnym ogniu.

Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, trzeba zawartość ostudzić i wyjąć z mięsa kości, które po ugotowaniu powinny łatwo oddzielać się od miękkich części. Z wywaru wyjąć warzywa. Bulion przecedzić przez gęste sito żeby nie pozostały w nim drobiny kości. Mogą zaskoczyć domowników podczas jedzenia i być zagrożeniem dla szkliwa na zębach.

Reklama

Ostudzone mięsa łączymy z warzywami, które według wyboru można dodać do masy pasztetu. Całość należy zmielić. Jeśli pasztet ma być gładki i aksamitny należy dodać odrobinę namoczonej w mleku ośrodki z bułki. Teraz już tylko smarowanie blachy i do pieca.

Zrumieniony na brąz pasztet można wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ostygnie wyjęcie z brytfanny będzie łatwiejsze.

Jak podać pasztet świąteczny?

Pasztet podajemy na długiej i niezbyt szerokiej desce, tak żeby zmieścił się cały bochen pasztetu. Z jednej strony należy odkroić kilka grubych na centymetr plastrów i pozostawić je razem na desce. Odrobina żurawiny do udekorowania i można go serwować gościom na święta. Podajemy pasztet przyprawiony chrzanem lub ćwikłą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama