Carpaccio z buraka
Canva.com

Sylwestrowe menu nie musi być nudne. Jak zrobić carpaccio z buraków?

Sylwestrowe menu nie musi opierać się wyłącznie na zamówionej pizzy albo chipsach kupionych w pobliskim supermarkecie. Zaskocz swoich gości czymś zdecydowanie bardziej wykwintnym, czym okaże się eleganckie carpaccio z buraka, jakie możesz podać wraz z chrupiącymi grzankami albo po prostu jakimś świeżym pieczywem lub zieloną liściastą sałatką.
Reklama

Głównym elementem tej imprezowej potrawy są oczywiście buraki.

Dwa z nich dokładnie umyj, a następnie owiń folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), umieść na blaszce do pieczenia lub wsadź do jakiejś formy i piecz przez całą godzinę w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie skórka powinna dosłownie sama schodzić z buraczków, więc wystarczy, że lekko ją pociągniesz, a bez trudu zdołasz ją w pełni usunąć. Warzywa ostaw na bok do ostygnięcia, a następnie, gdy będą już w miarę zimne, pokrój na cienkie plastry, używając do tego celu jakiegoś ostrego noża, który poradzi sobie z pokrojeniem buraków bez ich rwania i niszczenia.

Jak ułożyć carpaccio z buraków?

Carpaccio z buraka
Canva.com

Buraczane plasterki możesz od razu umieszczać na jakimś większym talerzu lub bezpośrednio w salaterce, robiąc to tak, aby ich kawałki delikatnie na siebie zachodziły. Następnie przejdź do przygotowania kolejnych dodatków do carpaccio z buraka. W średniej wielkości kawałki pokrój dobrej jakości ser feta (mniej więcej jedną kostkę) i połóż serowe kawałki bezpośrednio na burakach, a następnie posyp je sporą garścią uprażonych wcześniej orzechów włoskich (najlepiej w łupinkach). Aby warzywna sałatka nabrała więcej smaku i aromatu, możesz polać ją mieszanką dobrej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Reklama

Przyprawy też jak najbardziej są wskazane. Carpaccio smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytrynowej soli oraz świeżo mielonego pieprzu.

Przekąski na sylwestra naprawdę nie muszą być banalne, by dało się je łatwo i szybko wykonać. Carpaccio jest przykładem eleganckiej i wytwornej sałatki, z którą każdy jest w stanie sobie poradzić i którą każdy jest w stanie wykonać w przeciągu dosłownie paru minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama