Szpinakowa sałatka z bazylią i chili — pokochasz ten smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szpinakowa sałatka z bazylią i chili — jakie składniki są potrzebne do jej zrobienia?
Ta sałatka jest niezwykle prosta do przyrządzenia i nie potrzeba dużo produktów do jej wykonania. Oczywiście najważniejszy jest szpinak, bazylia i chili, warto jednak zwrócić uwagę na resztę produktów. Ważne, żeby pomidory, które się wykorzysta do przyrządzenia tego dania, były wyjątkowo smaczne. Dobrze, żeby pieprz, który się użyje, był świeżo mielony.
- 250 g szpinaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 garść bazylii
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Szpinakowa sałatka z bazylią i chili — jak ją zrobić krok po kroku
Szpinak i bazylię należy przepłukać wodą, a potem bardzo delikatnie odsączyć z jej nadmiaru. Pomidorki i papryczkę powinno się bardzo dokładnie umyć. Liście szpinaku i bazylii należy położyć do miski. Pomidorki powinno się pokroić na połówki, a papryczkę na małe kawałki, po czym delikatnie poukładać na zieleninie.
Ząbków czosnku nie obierać, tylko od razu przecisnąć przez praskę i połączyć z sałatką. Oprószyć wszystko solą, pieprzem i polać obficie oliwą z oliwek. Sałatka jest gotowa do podania!
Szpinakowa sałatka z bazylią i chili — jak można ją modyfikować
Zamiast pomidorków koktajlowych spokojnie można użyć zwykłych pomidorów, ewentualnie sprawdzą się też suszone.
W jednym i w drugim wypadku trzeba jednak drobno je pokroić.
W przypadku pieprzu dobrze sprawdzi się kolorowy.
Jeśli ktoś lubi jeszcze ostrzejszy smak, to istnieje możliwość dodanie większej ilości czosnku.
Jeśli nie ma świeżej papryki lub czosnku, można ewentualnie zastąpić je ich suszonymi wersjami.
Szpinakowa sałatka z bazylią i chili — z czym ją podawać?
Najlepsza będzie z pieczywem chrupkim bądź świeżym. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do głównego dania bądź przystawka.