Szybka sałatka na imprezę — zaskocz wszystkich!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szybka sałatka na imprezę — wielka improwizacja
Pamiętaj, że zawsze możesz przygotować sałatkę z tego, co znajdziesz w lodówce. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Już dwa składniki połączone w misce i doprawione odpowiednim sosem lub choćby majonezem, są w stanie uratować sytuację i apetycznie prezentują się na stole.
Szybka sałatka na imprezę — potrzebne składniki
W przypadku zieleniny sprawdzi się tak naprawdę wszystko. To może być szpinak, roszponka czy rukola. Jeśli masz taką możliwość — kup najlepiej gotową mieszankę sałat. Oszczędzi to Twój czas.
Paprykę można zastąpić pomidorkami lub oliwkami. Spokojnie możesz też wrzucić więcej warzyw.
Najlepsza będzie czerwona cebula, sprawdzą się też jednak inne. W razie potrzeby możesz przelać cebulę wrzątkiem — będzie wtedy łagodniejsza w smaku.
- 1 paczka mieszanki sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 papryki
- oliwa z oliwek
- ocet
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Szybka sałatka na imprezę — jak ją przygotować krok po kroku
Jeśli sałaty nie są myte — opłucz je wodą i osusz, następnie wrzuć do miski. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj warzywa do sałaty, wymieszaj. Następny krok to połączenie octu, oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Gotowym sosem polej sałatkę.
I już! Można zajadać! Smacznego!
Taką sałatkę najlepiej podawać ze świeżym albo chrupkim pieczywem. Można też udekorować ją grzankami.
Błyskawiczna sałatka z kukurydzą
Kukurydza z puszki ma to do siebie, że wystarczy ją odcedzić — i gotowe! Jest też świetną bazą sałatek. Tak naprawdę możesz dodać do niej wszystko!
Najszybsza wersja takiej sałatki, to połączyć kukurydzę z pomidorkami i pokrojonymi oliwkami. Całość możesz doprawić majonezem.
Szybka owocowa sałatka
Sałatki nie zawsze muszą być wytrawne. Wystarczy połączyć ze sobą pokrojone owoce i już.
Jakie składniki mogą się znaleźć w takiej sałatce? Ciekawym połączeniem są truskawki z melonem. Winogrona komponują się dobrze z różnymi owocami. Z owoców tupu czereśnie czy wiśnie, zawsze trzeba usuwać pestki.