Sernik z białą czekoladą na talerzu
Canva.com

Takiego sernika nie jadłaś. Puszysty kawałek ciasta, któremu nie można się oprzeć

Amerykański sernik z polewą z białej czekolady to świetny pomysł na nietuzinkowy wypiek, który może okazać się hitem w każdym domu. Jak go przygotować?
Reklama

Składniki na masę

  • 800g twarogu sernikowego
  • 220g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120ml śmietanki 30%
  • 1 cytryna

Składniki na spód

Sernik z białą czekoladą na talerzu
Canva.com
  • 150g masła klarowanego
  • 90g cukru
  • 300g płatków migdałowych
  • 80g mąki tortowej

Składniki na polewę

  • 200ml śmietany 18%
  • 20g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 100g białej czekolady

Sposób przygotowania pysznego sernika

  1. Migdały zmiksuj na masę i wymieszaj z przesianą mąką, cukrem oraz masłem klarowanym.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na spód przygotowaną masę. Całość zakryj folią i włóż do lodówki.
  3. Żótka utrzyj z cukrem. Dodaj do puszystej masy twaróg, śmietankę, ziarna wanilii oraz sok i skórkę z cytryny.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i masę z żółtek. Całość delikatnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut, a następnie tyle samo czasu w temperaturze 150 stopni.
  6. W rondelku podgrzej sok z cytryny, pokruszoną białą czekoladę, cukier puder i śmietanę. Całość mieszaj na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sernik polej polewą i zostaw do ostudzenia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama