Kawa z jajkiem po wietnamsku w szklance
Canva.com

Takiej kawy nie piłaś. Ten jeden składnik jest zaskakujący!

Kawa wietnamska z jajkiem to niezwykłe połączenie smaków, które może zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Ta tradycyjna wietnamska receptura to nie tylko smakowa uczta, ale także prawdziwe doświadczenie dla zmysłów.
Reklama

Składniki na kawę po wietnamsku

  • 2 łyżeczki kawy wietnamskiej (np. phin)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • Gorąca woda
  • Mleko skondensowane

Jak zrobić kawę z jajkiem?

  1. Do przygotowania kawy wietnamskiej z jajkiem potrzebujesz tradycyjnego filtra, zwanego "phin". Wkładamy kawę do filtra i równomiernie ją rozprowadzamy. Następnie umieszczamy filtra na szklance lub filiżance.
  2. W oddzielnej misce rozbijamy jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki lub miksera. Ubijamy je do momentu, gdy powstanie puszysta i gęsta piana. Możemy również dodać cukier do ubijanych jajek, jeśli chcemy, aby kawa miała słodki smak.
  3. Wypełniamy filtra kawą i delikatnie ją zagęszczamy. Następnie umieszczamy filtra na szklance lub filiżance. Wlej gorącą wodę na kawę w filtry i przykryj go pokrywką. Pozwól kawie spływać przez filtra i wchłaniać wodę przez około 4-5 minut.
  4. Po zaparzeniu kawy, delikatnie odkładamy filtra z kawą. Teraz czas na dodanie przygotowanych wcześniej ubitych jajek do kawy. Powoli i ostrożnie wlewamy pianę jajeczną na wierzch kawy, starając się równomiernie rozprowadzić ją na powierzchni.

Kawa wietnamska z jajkiem jest gotowa do podania! Możemy ją udekorować, dodając trochę kakao na wierzch lub cynamon. Jeśli preferujesz słodszy smak, możesz dodać mleko skondensowane do kawy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama