Miód manuka
Canva.com

Ten miód nie tak łatwo kupić. Jest znacznie zdrowszy od wielokwiatowego

Za jeden z najzdrowszych miodów na świecie uznaje się teraz miód manuka. Jest on produktem naprawdę wyjątkowym, choćby i z uwagi na swój wygląd, który w niczym nie przypomina typowych polskich miodów rzepakowych, lipowych czy też wielokwiatowych, ponieważ ma znacznie ciemniejsze zabarwienie i jak gdyby żółtawą poświatę. Ponadto równie niecodzienne są jego smak i zapach. Wyrazistość to jego drugie imię.
Reklama

Dlaczego jednak warto go jeść i dlaczego ktokolwiek miałby chcieć zastępować nim o wiele łatwiej dostępny i też dużo tańszy miód lipowy lub uniwersalny miód wielokwiatowy?

Miód manuka - wsparcie dla organizmu

Powody związane są z właściwościami poszczególnych produktów. Oczywiście naturalne miody prosto z pasieki, spożywane w odpowiedni sposób, czyli niepoddawane działaniu wysokiej temperatury, ogólnie rzecz biorąc zawsze są zdrowe, ale mimo wszystko właściwości miodu manuka na tle właściwości innych miodów wypadają wyjątkowo, bo wiążą się dosłownie z każdą czścią organizmu. Pod wpływem tego produktu może dojść do całkowitej regeneracji zniszczonej i przemęczonej flory bakteryjnej jelit. Poprawia się skład mikrobioty, w której zaczyna dochodzi do zwiększenia produkcji dobrych bakterii i eliminacji tych niedobrych, co przekłada się na lepszą przemianę materii, koniec problemów z zaparciami i biegunkami oraz uczucie większego komfortu w żołądku i jelitach.

Czy miód manuka jest zdrowy dla jelit?

Reklama

Miód manuka coraz częściej staje się naturalnym elementem terapii zespołu jelita drażliwego. Pomaga też przy refluksie żołądkowo-przełykowym i przynosi ulgę we wrzodach żołądka. Ma ponadto działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, dlatego niestraszne są mu żadne mikroorganizmy chorobotwórcze.

Najzdrowszy w świecie produkt nie uczyniłby jednak niczego szczególnie korzystnego z organizmem, gdyby nie był spożywany w odpowiedni sposób i w odpowiednich ilościach. Aby pobrać wszystkie pozytywne właściwości miodu manuka, najlepiej jeść go po prostu codziennie. Zaleca się robić to na czczo i sięgać po przynajmniej jedną pełną łyżkę produktu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama