Sos winegret
Canva.com

Ten sos jest hitem do sałatek. Wystarczy oliwa, ocet i sok z cytryny

Klasyką wśród sosów jest nic innego jak sos winegret. To podstawowy element kuchni francuskiej, któremu jednak udało się sprytnie przeniknąć do niemalże wszystkich kuchni świata, w tym i kuchni polskiej, w której pojawia się przede wszystkim w różnego rodzaju sałatkach.
Reklama

Przygotowuje się go szybko i łatwo, no i zaledwie z paru banalnie prostych składników, jakie prawie zawsze znajdują się w kuchni. Taki sos można potraktować jak bazę dla różnych urozmaiconych dressingów. Wystarczy dodać do niego nietypowe przyprawy, zioła albo jakieś konkretne dodatki (chociażby sos sojowy), by przygotować autorski dressing i być może odkryć jakiś nowy ciekawy smak.

Jakie składniki na sos winegret?

Sos winegret
Canva.com

Sos winegret powstaje przede wszystkim z dwóch składników - oliwy z oliwek oraz octu winnego.

Reklama

Czasami ocet jest zastępowany sokiem z cytryny, bo chodzi po prostu o to, by ten drugi produkt był jak najbardziej kwaśny, zdolny do nadania właściwego dla winegretu smaku. Na trzy łyżki oliwy z oliwek używa się zwykle jednej łyżki octu albo wspomnianego soku z cytryny. Jeżeli chce się przygotować większą ilość dressingu, składniki wystarczy zastosować w podwójnej porcji, a po ich dokładnym wymieszaniu doprawić je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak naprawdę to tyle. Ten prosty przepis na sos winegret sprawdzi się w wielu recepturach, ale jeśli chce się, by miał on bardziej wyrazisty smak i przy okazji nieco gęstszą i bardziej stałą konsystencję, śmiało można dodać do niego jeszcze jedną łyżeczkę musztardy, najlepiej sarepskiej lub rosyjskiej, czyli po prostu tej delikatnie ostrej.

Reklama

Sos bywa też wzbogacany ziołami i dodatkowymi przyprawami. Pasuje do niego m.in. estragon, jak również siekana natka pietruszki.

Do czego sos winegret?

Chyba nikomu nie trzeba natomiast tłumaczyć, do czego warto zastosować sos winegret, bo pasuje on do większość sałatek, jak i różnego rodzaju mięs. Neutralny smak świetnie skomponuje się z zieleniną, mięsem kurczaka czy nawet boczkiem. Chyba nie da się znaleźć drugiego aż tak uniwersalnego i wielofunkcyjnego sosu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama