Sałątka z tuńczykiem i warzywami na białym talerzu stojącym na macie ze słomek. Obok sztućce na białej serwetce
canva.com

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem: Idealna propozycja na zdrowy posiłek

Chcesz przygotować pyszną, zdrową i sycącą sałatkę z tuńczykiem? Oto przepis, który pozwoli Ci na stworzenie idealnej kompozycji smaków. Sprawdź także nasze porady dotyczące wyboru tuńczyka, wariantów sałatki oraz przechowywania i zachwyć swoją rodzinę i gości wyśmienitą sałatką.
Reklama

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Przygotowanie sałatki z tuńczykiem jest proste i szybkie. Oto, jak krok po kroku przygotować tę pyszną potrawę.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z tuńczykiem

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek świeży lub kiszony
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sałata lodowa
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: oliwki, kapary, kukurydza, pomidory

Przygotowanie sałatki z tuńczykiem: krok po kroku

  1. Otwórz puszkę z tuńczykiem i odcedź go z sosu lub oleju. Rozdrobnij mięso widelcem.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Pokrój paprykę i ogórka w kostkę, a jajko na ćwiartki.
  3. Na talerzu ułóż sałatę lodową, a na niej warstwę tuńczyka. Dodaj pokrojone warzywa, jajko, a także opcjonalne dodatki.
  4. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubiony sos sałatkowy.
Sałatka z tuńczykiem na białym głębokim talerzu
canva.com

Porady i warianty sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Chcesz urozmaicić smak swojej sałatki z tuńczykiem? Oto kilka porad i wariantów, które warto wypróbować.

Wybór najlepszego tuńczyka do sałatki

Warto wybrać tuńczyka wysokiej jakości, który będzie smaczny i zdrowy.

Reklama

Najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ale można także użyć tuńczyka w oleju. Unikaj tuńczyka w sosach majonezowych, gdyż są mniej zdrowe i kaloryczne.

Warianty sałatki z tuńczykiem: różne dodatki i sosy

Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do sałatki z tuńczykiem. Oto kilka propozycji:

  • Dodaj oliwki, kapary lub anchois dla intensywniejszego smaku.
  • Urozmać sałatkę dodając kukurydzę, pomidory, rzodkiewki lub inne ulubione warzywa.
  • Wypróbuj różne sosy sałatkowe, takie jak sos winegret, sos jogurtowy czy sos musztardowy.

Jak przechowywać sałatkę z tuńczyka i jajka

Gotową sałatkę z tuńczykiem najlepiej jest spożyć od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz ją przechować, zadbaj o odpowiednie warunki:

Reklama
  • Przechowuj sałatkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
  • Nie doprawiaj sałatki solą i pieprzem ani nie dodawaj sosu przed przechowywaniem – zrób to tuż przed podaniem.
  • Sałatkę z tuńczykiem można przechowywać w lodówce przez około 1-2 dni.

Teraz, gdy znasz przepis na sałatkę z tuńczykiem oraz nasze porady, możesz cieszyć się tą pyszną i zdrową potrawą. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama