Szakszuka z jajek
Canva.com

To śniadanie da Ci dużo energii na cały dzień. Ekspresowy przepis na leniwy poranek

Każdy dzień warto rozpocząć pożywnym kalorycznym śniadaniem, które doda energii na cały dzień i pozwoli utrzymać ten poziom energii na wysokim poziomie przez przynajmniej kilka kolejnych godzin. Tym śniadaniem nie musi być jednak wcale ani klasyczna owsianka, ani nawet gotowane jajka bądź jajecznica.
Reklama

Tym śniadaniem nie musi być jednak wcale ani klasyczna owsianka, ani nawet gotowane jajka bądź jajecznica. Pewnym jedzeniowym urozmaiceniem okaże się szakszuka z fasolą. Powinna spodobać się wszystkim tym, którzy nie lubią się ze słodkimi śniadaniami i wolą jednak rozpoczynać dzień od wytrawnych posiłków.

Z czego zrobić pyszną szakszukę?

Szakszuka z jajek na patelni
Canva.com

Szakszukę można przygotować z dowolnej ilości jajek, ale aby śniadanie było porządne, a jednocześnie nieprzesadzone, spokojnie można użyć dwóch jajek w rozmiarze M. Bardzo ważnym dodatkiem do potrawy będzie fasolka w sosie pomidorowym, którą wystarczy kupić w takiej gotowej wersji w puszce, a także krojone pomidory z puszki (również pół opakowania), odrobina oliwy z oliwek, cebulka, trochę rukoli i ulubione przyprawy, ewentualnie ziarna sezamu do ozdoby.

Reklama

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Od razu podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę i po paru minutach wlać pół puszki pokrojonych obranych ze skóry pomidorów oraz pół puszki fasolki w sosie pomidorowym. Przepis na szakszukę zakłada dodanie pewnych orientalnych przypraw, czyli szczypty imbiru, cynamonu, słodkiej papryki i kurkumy. Po zagrzaniu sosu z przyprawami należy zrobić w nim dwa większe otwory i wbić do każdego z nich po jednym jajku. Szakszukę podsmażać na małym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. Aby mieć pewność, że białka jaj dobrze się zetną, patelnię można przykryć pokrywką i ściągnąć ją dopiero pod sam koniec smażenia, dosłownie na ostatnią minutę.

Z czym podawać szakszukę?

Szakszuka z fasolą najlepiej smakuje podana ze świeżą bułką albo kawałkiem chrupkiego pieczywa (np. bagietki) oraz posypana garścią rukoli lub cebulą dymką. Potrawka znakomicie syci, a przy tym jest niesamowicie przyjemna w jedzeniu, zwłaszcza podczas chłodnych zimowych poranków, kiedy to organizm wręcz domaga się rozgrzania od wewnątrz.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama