Szakszuka
Canva.com

Polacy pokochali to śniadanie. Oto przepis na aromatyczną szakszukę

Szakszuka to typowe włoskie danie, które jednak w ostatnim czasie zaczęło coraz bardziej zaskarbiać sobie serca Polaków. Przygotowana na świeżych, dobrych pomidorach zawsze potrafi smakować wyśmienicie, jednakże odpowiednie dodatki zdołają tylko ten smak dodatkowo podkreślić lub delikatnie go podkręcić.
Reklama

W tym przepisie pomidory zostaną podane z obfitującą w żelazo zieleniną, czyli ze świeżymi listkami szpinaku. Do wykonania całego dania potrzebne będą trzy średniej wielkości jajka (rozmiar M), puszka pomidorów bez skórki, łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jeden cały ząbek czosnku oraz solidna garść szpinaku i oczywiście ulubione przyprawy albo po prostu sól i pieprz.

Przygotowanie szakszuki krok po kroku

Szakszuka
Canva.com

Najpierw na patelni należy rozgrzać łyżeczkę oliwy.

Reklama

Gdy tłuszcz będzie już w miarę gorący, można wcisnąć do niego ząbek czosnku i delikatnie go podsmażyć, a następnie dorzucić garść szpinaku i poczekać, aż listki puszczą wodę i zaczną jak gdyby lekko więdnąć. Teraz do szpinaku można dodać całą puszkę pomidorów. Szakszukę warto przyprawić odrobiną cukru, który przełamie kwasowość pomidorów, oraz szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Gdy pomidory będą lekko ciepłe, należy wydrążyć w nich trzy dołki i do każdego z nich wbić po jednym jajku. Ogień powinno się zmniejszyć, a jajka smażyć pod przykryciem, aby na spokojnie doszły sobie z obu stron i by białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało lekko płynne. Po upływie mniej więcej dziesięciu minut danie można śmiało zdjąć z palnika i albo zjadać je bezpośrednio z patelni, albo przełożyć je na większy talerz i uzupełnić świeżym pieczywem posmarowanym prawdziwym masłem lub roślinną margaryną.

Powyższa śniadaniowa potrawa z pomidorami to dowód na to, że przepisy na zdrowe dania nie muszą być nudne. Przepis można zresztą śmiało modyfikować, zastępując w nim szpinak różnymi innymi warzywami (chociażby papryką) albo urozmaicając go z pomocą ziół czy przypraw.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama