Canva.com
Jesienna szakszuka. Grzyby zmienią całkowicie smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szakszuka to doskonały pomysł na ciepłe, jesienne śniadanie. W naszym przepisie znajdziecie pyszny, chrupiący boczek, a także grzyby kurki, których ostatnio jest wysyp w lasach. Smacznego!
Reklama
Składniki na jesienną szakszukę
Canva.com
Szakszuka jest pyszna na śniadanie na ciepło. Dziś przygotujemy pyszne śniadanie z boczkiem, kurkami, serkiem i kolendrą. To prawdziwa bomba pełna smaków i aromatów.
Do przygotowania szakszuki potrzebujemy:
- 8 jajek
- 800 ml pomidorów
- 6 grubych plastrów boczku
- 2 cebule szalotka
- Kumin, papryka słodka wędzona, sól i pieprz do smaku
- 450 g oczyszczonych kurek
- 200 g serka koziego do smarowania
- świeża kolendra
Pyszna szakszuka krok po kroku
Zobacz także
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek w kostkę.
- Mięso smażymy aż się zarumieni i dodajemy posiekaną cebulkę szalotkę.
- Wszystko doprawiamy papryką wędzoną oraz kuminem.
- Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Dodajemy posiekane kurki i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
- Nadal smażymy składniki przez 3 minuty.
- Wlewamy pomidory i dusimy wszystko, aby smaki się ze sobą połączyły.
- Wbijamy jajka. Gdy się zetną, dodajemy na wierzch kawałki koziego serka i całość solimy.
- Przed podaniem posypujemy szakszukę kolendrą lub alternatywnie natką pietruszki.
- Szakszukę podajemy z chrupiącym, świeżym chlebem.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ekspresowa jajecznica z warzywami. Takie śniadanie jest idealne na dzień dobry!
Najlepsze śniadanie to ciepłe śniadanie, bogate w pełnowartościowe białko i zdrowe tłuszcze, a ponadto uzupełnione kolorowymi świeżymi warzywami. Ciekawą propozycją będzie na pewno jajecznica z warzywami.
Kotlety z jajek: Zapomnij o mięsnych kotletach!
Czy wiesz, że jajka to jedno z najzdrowszych źródeł białka? A co powiesz na to, że z jajek można przygotować pyszne kotlety? Tak, to możliwe! Kotlety z jajek to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z jajek oraz podamy kilka pomysłów na to, jak je podać. Gotowi? Zaczynamy!
Przypominamy smak PRL-u. Chleb w jajku kiedyś był hitem!
Ta kultowa potrawa rodem z PRL-u lata temu dosłownie królowała na polskich stołach. Wszyscy się nią zajadali i traktowali jak idealny posiłek ratunkowy, który można było przygotować dosłownie z niczego, a przynajmniej z tego, co raczej zawsze miało się w szafkach i lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl