Szakszuka
Canva.com

Jesienna szakszuka. Grzyby zmienią całkowicie smak!

Szakszuka to doskonały pomysł na ciepłe, jesienne śniadanie. W naszym przepisie znajdziecie pyszny, chrupiący boczek, a także grzyby kurki, których ostatnio jest wysyp w lasach. Smacznego!
Reklama

Składniki na jesienną szakszukę

Szakszuka
Canva.com

Szakszuka jest pyszna na śniadanie na ciepło. Dziś przygotujemy pyszne śniadanie z boczkiem, kurkami, serkiem i kolendrą. To prawdziwa bomba pełna smaków i aromatów.

Do przygotowania szakszuki potrzebujemy:

  • 8 jajek
  • 800 ml pomidorów
  • 6 grubych plastrów boczku
  • 2 cebule szalotka
  • Kumin, papryka słodka wędzona, sól i pieprz do smaku
  • 450 g oczyszczonych kurek
  • 200 g serka koziego do smarowania
  • świeża kolendra

Pyszna szakszuka krok po kroku

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek w kostkę.
  2. Mięso smażymy aż się zarumieni i dodajemy posiekaną cebulkę szalotkę.
  3. Wszystko doprawiamy papryką wędzoną oraz kuminem.
  4. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  5. Dodajemy posiekane kurki i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
  6. Nadal smażymy składniki przez 3 minuty.
  7. Wlewamy pomidory i dusimy wszystko, aby smaki się ze sobą połączyły.
  8. Wbijamy jajka. Gdy się zetną, dodajemy na wierzch kawałki koziego serka i całość solimy.
  9. Przed podaniem posypujemy szakszukę kolendrą lub alternatywnie natką pietruszki.
  10. Szakszukę podajemy z chrupiącym, świeżym chlebem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama