syrop z czarnego bzu w szklanej butelce
Canva.com

Tradycyjny przepis babci na syrop z kwiatów czarnego bzu. Spróbuj!

Kwitnące kwiaty czarnego bzu to jeden z najpiękniejszych znaków nadchodzącego lata. Ich intensywny zapach i biało-zielone kłosy przyciągają nie tylko pszczoły, ale również wielbicieli domowych przetworów.
Reklama

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również pełen wartości odżywczych. Kwiaty czarnego bzu bogate są w witaminę C, przeciwutleniacze i flawonoidy, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i wspierają zdrowie. Dodatkowo ten aromatyczny syrop może być doskonałym dodatkiem do napojów, deserów i potraw.

Oto tradycyjny przepis babci na syrop z kwiatów czarnego bzu:

Składniki:

  • 20-25 duży kłosów kwiatów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna (opcjonalnie)

Jak zrobić syrop krok po kroku?

  1. Początek lata to najlepszy czas na zbieranie kwiatów czarnego bzu. Upewnij się, że wybierasz miejsca z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczeń.
  2. Zbieraj kwiaty wczesnym rankiem, kiedy jeszcze są świeże i pełne aromatu. Odcinaj całe kłosy z nożyczkami ogrodowymi, zostawiając trochę łodygi.
  3. Po zebraniu kwiatów, delikatnie oczyść je z ewentualnych owadów lub zanieczyszczeń. Możesz zrobić to, trzymając kłosy kwiatów do góry i lekko strząsać nimi.
  4. Przygotuj syrop. W rondlu zagotuj litr wody, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw rondo z ognia i pozostaw syrop do ostygnięcia.
  5. Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego kłosy kwiatów czarnego bzu. Jeśli chcesz dodać lekki kwas, wyciśnij sok z cytryny i dodaj go również do syropu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama