sadzonki ziół
canva.com

Uprawę tych ziół możesz rozpocząć już w marcu

Wkrótce rozpocznie się wiosna, a wraz z nią sezon ogrodniczy. Już w marcu warto rozpocząć wysiew pierwszych ziół. Sprawdź które to są, do czego mogą Ci się przydać i jak je pielęgnować.
Reklama

Jakie zioła można wysiać w marcu?

Z pewnością przyjście wiosny można przyspieszyć poprzez własnoręczne rozpoczęcie sezonu ogrodowego. Poza tym wyhodowane przez siebie zioła smakują najlepiej!

  • Melisa - to zioło wysiej do doniczki dość rzadko, ponieważ lubi się rozrastać. W połowie maja przesadź do gruntu, również w odstępach i w takim miejscu, w którym będzie chroniona przed wiatrem. Napary z melisy słyną z właściwości uspokajających, a świeże zioło jest też doskonałe do sałatek oraz kanapek.
  • Chrzan - ten smak zna każdy, idealnie łączy się z jajkami, lub też z czerwonymi burakami. Chrzan doskonale wpływa na odporność. Aby go zasadzić najpierw trzeba zakupić jego korzeń. Sadzi się go bezpośrednio do gruntu w półcienistym miejscu. Jest on roślina wieloletnią, więc dobrze przemyśl gdzie chcesz go usadowić. Korzeń wsadza się ukośnie i przykrywa ziemią.
  • Bazylia - jest to roślina jednoroczna, więc co roku trzeba ją wysiewać. W marcu wysiej zioła do doniczki i ustaw ją na domowym parapecie. Podlewaj bazylię do podstawki. W połowie maja możesz posadzić ją do gruntu. Bazylia po pierwsze genialnie smakuje, poprawia działanie układu pokarmowego, krwionośnego i działa przeciwzapalnie.
  • Kolendra - ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia serce i obniża poziom złego cholesterolu. Posianą w domu kolendrę trzeba przesadzić do gruntu już w połowie kwietnia w dość szerokich odstępach.
sadzonki ziół w doniczkach
canva.com

Kiedy zbiera się zioła?

Reklama

Melisę najlepiej jest przycinać regularnie od czerwca do września. Dzięki temu lepiej będzie się rozrastać i będziesz miała stałą dostawę tego zioła. Natomiast korzenie chrzanu wykopuje się jesienią i można go przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Jeżeli posiadasz większe ilości chrzanu, to warto zakopać go w skrzyni wypełnionej piaskiem i przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym i ciemnym miejscu. Bazylię możesz obrywać jak tylko rozrosną się listki, ale największy zbiór przypada na przełom lipca i sierpnia. Kolendra podobnie jak melisa lubi regularne przycinanie i długo można ją zbierać. Wszystkie zebrane zioła oprócz korzenia chrzanu bezpośrednio się zjada lub porcjuje i mrozi, lub też suszy.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kwiaty rumianku w miseczce, obok dwie szklane małe buteleczki z ekstraktem z rumianku
Rumianek lekarski, znany również jako Matricaria chamomilla, to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Jego delikatne, białe kwiaty i charakterystyczny zapach sprawiają, że jest rozpoznawalny i często stosowany zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce. Rumianek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, które czynią go niezwykle cennym dodatkiem do naszej codziennej pielęgnacji. Dlaczego warto sięgnąć po ten naturalny skarb? Przekonajmy się!
zaparzony rumianek
Doskwiera Ci ból żołądka? To powszechna dolegliwość, która może być spowodowana przez różne czynniki, takie jak stres, niezdrowa dieta, infekcje czy nadużywanie leków. Jeśli szukasz naturalnych sposobów na złagodzenie bólu żołądka, zioła mogą być doskonałym rozwiązaniem. Zdradzamy Ci najskuteczniejsze zioła na ból żołądka, które mogą przynieść ulgę i poprawić Twoje samopoczucie.
Pokrzywa w dzbanku do zaparzania
Czy wiesz, że pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych? Napar z pokrzywy może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy inny produkt, ma również swoje minusy. Przed rozpoczęciem regularnego picia naparu z pokrzywy, warto znać przeciwwskazania i ograniczenia związane z jego spożyciem. W tym artykule dowiesz się o potencjalnych minusach picia pokrzywy i kiedy powinieneś unikać tego naparu.
Reklama
Reklama
Reklama