Canva
Obłędne wigilijne uszka z grzybami i pieczarkami. Ciocia przypomina "Pamiętaj o jednym dodatku!"
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chcesz zrobić najlepsze uszka z grzybami i pieczarkami do barszczu? Wypróbuj ten przepis! Wigilia z takim daniem na pewno będzie niezapomniana. To tradycyjny, sprawdzony przepis dla wielbicieli klasycznych dań.
Reklama
Uszka z grzybami i pieczarkami — o jakim dodatku pamiętać?
Koniecznie dodaj do farszu natkę pietruszki, zapewni ona wyjątkowy aromat i podkreśli smak pieczarek i grzybów.
Farsz do uszek z grzybami i pieczarkami
Pamiętaj o tym, że suszone grzyby trzeba wcześniej namoczyć, dlatego nie rób farszu na ostatnią chwilę.
Składniki
- 30 g suszonych grzybów
- 450 g pieczarek
- 1,5 cebuli
- masło klarowane
- sól
- biały pieprz
- 0,5 łyżki bułki tartej
- 0,5 pęczku natki pietruszki
Przepis krok po kroku
- Grzyby suszone namocz w wodzie (najlepiej na 12 godzin).
- Pokrój pieczarki i poszatkuj cebulę.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Przesmaż cebulę na maśle klarowanym. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki.
- Po chwili dodaj natkę pietruszki, a następnie grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
- Podduś chwilę na ogniu, posól, dodaj pieprzu.
- Zmiksuj składniki na farsz i połącz z bułką tartą.
Canva
Uszka z grzybami i pieczarkami — ciasto
Jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Reklama
Składniki
- 1 żółtko
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 0,5 bardzo ciepłej wody
Przepis krok po kroku
- Rozpuść i wystudź masło.
- Przesiej mąkę, a potem połącz ją z solą.
- Zrób w mące dziurę i wrzuć tam żółtko.
- Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Dolewaj do powstałej masy wody i mieszaj wszystko delikatnie.
- Połącz ciasto z masłem.
- Ciasto posyp lekko mąką i wygnieć, aż będzie gładkie.
- Rozwałkuj wszystko, aż będzie płaskie.
- Szklanką lub foremką wytnij kółka.
- Nakładaj farsz, zwijaj. A potem połącz brzegi uszek.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl