Canva.com
Walentynkowa mini #Pavlova z toffi. Taki prezent na święto zakochanych to skarb!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słynna Pavlova, a więc tort bezowy z dodatkami, to jeden z najbardziej niezwykłych deserów na świecie. Na stole prezentuje się spektakularnie, wzbudzając zachwyt wszystkich gości. To deser zarezerwowany na wyjątkowe okazje, godne szczególnego uczczenia.
Reklama
Beza Pavlovej to także tort dosyć trudny w przygotowaniu, wymaga nie tylko cukierniczych umiejętności, ale też cierpliwości, dobrych chęci i sporego zaangażowania. Jeśli chcemy przygotować w domu tort nieco mniej skomplikowany, ale równie pyszny i wykwintny w smaku, wypróbujmy przepis na miniwersję Pavlovej z masą toffi. Do podania tortu wykorzystamy kawałki czekolady oraz popularnych cukierków-krówek.
Składniki na mini Pavlovą
Canva.com
- Do przygotowania bezy wykorzystamy: sześć białek, 300 g cukru, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu.
- Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne dwa składniki: 250 g serka mascarpone, 320 ml śmietany kremówki 30%.
- Dodatkowo do zrobienia sosu musimy przygotować: tabliczkę czekolady deserowej, 50 ml śmietany kremówki, 100 ml masy toffi oraz cztery cukierki-krówki.
- Z tych składników przygotujemy osiem porcji deseru.
Wykonanie pysznego deseru na Walentynki
- Jak zawsze w przypadku bezy, przygotowania zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Stopniowo dodajemy też cukier, cały czas ubijając. Dodajemy ocet i łączymy z mąką.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy osiem bezowych placków o okrągłym kształcie. Brzegi każdego placka wyciągamy do góry i formujemy kształt z dołkiem w środku. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i suszymy bezy przez dwie godziny i piętnaście minut.
- Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy szpatułką.
- Na każdą bezę nakładamy po dwie łyżki kremu.
- Teraz musimy zabrać się za przygotowanie sosu: czekoladę dzielimy na kostki, cztery kostki odkładamy na bok, zaś resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ucieramy z połową ubitej śmietany. Drugą połowę śmietany ucieramy z podgrzaną masą toffi. Bezy polewamy sosem i masą toffi. Gotowe dekorujemy kostkami czekolady oraz kawałkami krówek. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Krucha szarlotka z bezą zaparzaną. Receptura Babci Władzi robi furorę!
Uwielbiacie szarlotkę? Mamy dla Was świetny przepis na babciną szarlotkę z bezą zaparzaną! To obłędnie smaczne ciasto sprawi, że Wasz dzień będzie dużo lepszy!
Obłędne ciasto z agrestem i bezą. Smak jesieni!
Ciasto z agrestem jest wyjątkowe. Delikatny, kruchy spód w połączeniu z owocami i bezą sprawia, że kubki smakowe szaleją! To jesienne ciasto przypomina szarlotkę i jest idealne do kawy.
Najlepsza szarlotka z bezą. Dzięki temu dodatkowi piana nie opadnie!
Szarlotka z bezą to prawdziwa gwiazda wśród szarlotek. Sprawdź, co dodać do piany z białek, aby nie opadła w czasie pieczenia, a beza była delikatna i puszysta. Wypróbuj nasz przepis na najlepszą szarlotkę z bezą!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl