Warzywne curry z cukinią
Canva.com

Warzywne curry z cukinią. Nawet mięsożercy się nim zajadają!

Warzywne curry z cukinią to łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci nie tylko osoby będące na diecie wegetariańskiej, ale również wszelkich smakoszy wśród mięsożerców. Wygląda pięknie, zachwyca aromatem, a przede wszystkim jest smaczne. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 300g marchewki
  • 1 ziemniak
  • 500g cukinii
  • 300g bakłażana
  • 1 cebula
  • 2 sztuki zielonej papryczki chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaka obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Bakłażana pokrój w niewielką kostkę, a cukinię w półplasterki.
  3. Z papryczek usuń nasionka, a następnie posiekaj je drobno razem z cebulą. Włóż je do misji, dodaj mleko kokosowe, kurkumę i kmin rzymski. Całość zblenduj aż konsystencja będzie całkiem jednolita.
  4. Rozgrzej w garnku z grubym dnem oliwę, a następnie podsmaż na niej wszystkie pokrojone warzywa aż się zarumienią.
  5. Dodaj pastę z mleka kokosowego i gotuj całość przez 10 minut na małym ogniu.
  6. Na koniec dodaj sok z jednej limonki, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj i serwuj z ryżem basmati lub ryżem jaśminowym.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama