Canva.com
Wegetariańskie steki z kalafiora. Przypominamy przepis na największy hit 2022 roku!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Steki z kalafiora mogą być rewelacyjną alternatywą na lekki i bardzo pożywny obiad. Zdecydowanie przypadną do gustu wegetarianom, aczkolwiek mają szansę zachwycić również mięsożernych miłośników innowacyjnych i oryginalnych przepisów. Przygotowanie smacznych kalafiorowych steków nie należy do zadań trudnych. Od czego zacząć?
Reklama
Niezbędne składniki na steki wegetariańskie z kalafiora
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania steków z kalafiora
- Gotujemy kalafiora w garnku z lekko osoloną wodą. Powinien się gotować mniej więcej 15 min, by kalafior uzyskał pożądaną miękkość. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Za pomocą melaksera lub ugniataczki rozdrabniamy kalafiora w taki sposób, aby uzyskać konsystencję pasty.
- Kalafiora przekładamy do miski. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość mieszamy.
- Z takiej masy należy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażymy przez nie więcej niż 5min z każdej strony i voila!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dla robaków z kalafiora to będzie koniec. Już nie znajdziesz ich na swoim talerzu
Kalafior i robaczki... Nie ma chyba nic mniej apetycznego niż świeże warzywa pokryte wijącymi się robakami. Jeśli zastanawiasz się, czy da się skutecznie usunąć owady przed gotowaniem, mamy dobrą wiadomość. To bardzo proste. Sprawdź, jak pozbyć się robaków z kalafiora.
Zostały Ci resztki kalafiora? Oto przepis na coś pysznego!
Klopsy z kalafiora to smaczny i wartościowy składnik jarskiego obiadu. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty, zatem z przygotowaniem tego jarskiego dania nikt nie powinien mieć problemów.
Przepis na pieczonego kalafiora w kremowym sosie. Tak robiła go nasza babcia
W przypadku gdy nie za bardzo przepada się za warzywami, zawsze można spróbować je przyrządzić w taki sposób, by zmienić lekko ich smak i zabawić się ich strukturą. Pieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany. Dodatek kremowego serowego sosu podbija jego walory i pozwala mu odnaleźć się w roli zdrowszego makaronu o jeszcze lepszym smaku!
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl