Kotlety mielone z kalafiora z pietruszką
Canva.com

Zdrowe mielone? Spróbuj kotletów z kalafiora! Są proste i pyszne

Kotlety mielone z kalafiora to pomysł na łatwy w wykonaniu i smaczny obiad wegetariański, który może zasmakować również miłośnikom tradycyjnych mielonych. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na wegetariańskie kotlety mielone z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania kotletów wegetariańskich z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora na patelni
Canva.com
  1. Kalafiora wypłucz pod bieżącą wodą, włóż do dużego garnka, zalej osoloną wodą i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź wodę, przestudź kalafiora i pokrój go na mniejsze kawałki.
  2. Odkrój twardsze kawałki i liście, a różyczki kalafiora rozgnieć praską do ziemniaków lub zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  3. Do kalafiora dodaj sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, szczypiorek, wiórki kokosowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj z masy kotleciki, rozgrzej oliwę na patelni i smaż kotleciki po 4 minuty z każdej strony.
  5. Tak przygotowane kotleciki można podawać na gorąco z ziemniakami lub sałatami. Warto zaraz po zdjęciu z patelni posypać je tartym parmezanem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama