Barszcz biały
Canva.com

Wielkanocny biały barszcz. Zrobisz go na szybkim wywarze z kiełbasy

Na naszych wielkanocnych stołach na pewno nie zabraknie białego barszczu. Mamy dla Was jeden z lepszych przepisów dostępnych w Internecie, który zrobicie ekspresowo.
Reklama

Składniki na wielkanocny barszcz biały

Oto propozycja ciekawego przepisu. Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 200 g kiełbasy podwędzanej,
  • 6 jajek na twardo,
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • 5 łyżek śmietany, czubata łyżka mąki pszennej,
  • 0,5 litra zakwasu na barszcz biały albo zamiennie sok z dwóch dużych cytryn,
  • 4 duże liście laurowe,
  • sól,
  • mielony pieprz biały,
  • majeranek.

Jak zrobić wielkanocny barszcz biały?

Barszcz biały
Canva.com
Reklama

Na początek należy kiełbasy zalać wodą i całość krótko obgotować na średnio-małym ogniu (około 11 minut od momentu gdy zawrze). Następnie wyjmujemy kiełbasy, a do zrobionego wywaru wkładamy warzywa i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Całość należy ugotować i następnie dodajemy czosnek pokrojony wcześniej w plasterki oraz zakwas albo sok z cytryny (ja polecam zakwas) i gotujemy chwilę przez 3-5 minut.

Natomiast z mąki i śmietany zrobimy zaprawkę (połączmy składniki, dolejmy trochę wywaru i wymieszajmy) a następnie zabielmy zupę. Całość należy przecedzić przez sito i doprawiamy majerankiem. Na koniec na głębokich talerzach rozkładamy pokrojone wcześniej jajka i kiełbasę i zalewamy całość przygotowaną zupą. Według woli dla zaostrzenia smaku możemy dodać surowe wiórki chrzanu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama