Wielkanocny biały barszcz. Zrobisz go na szybkim wywarze z kiełbasy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na wielkanocny barszcz biały
Oto propozycja ciekawego przepisu. Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
- 400 g białej kiełbasy,
- 200 g kiełbasy podwędzanej,
- 6 jajek na twardo,
- 2 duże ząbki czosnku;
- 5 łyżek śmietany, czubata łyżka mąki pszennej,
- 0,5 litra zakwasu na barszcz biały albo zamiennie sok z dwóch dużych cytryn,
- 4 duże liście laurowe,
- sól,
- mielony pieprz biały,
- majeranek.
Jak zrobić wielkanocny barszcz biały?
Na początek należy kiełbasy zalać wodą i całość krótko obgotować na średnio-małym ogniu (około 11 minut od momentu gdy zawrze). Następnie wyjmujemy kiełbasy, a do zrobionego wywaru wkładamy warzywa i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Całość należy ugotować i następnie dodajemy czosnek pokrojony wcześniej w plasterki oraz zakwas albo sok z cytryny (ja polecam zakwas) i gotujemy chwilę przez 3-5 minut.
Natomiast z mąki i śmietany zrobimy zaprawkę (połączmy składniki, dolejmy trochę wywaru i wymieszajmy) a następnie zabielmy zupę. Całość należy przecedzić przez sito i doprawiamy majerankiem. Na koniec na głębokich talerzach rozkładamy pokrojone wcześniej jajka i kiełbasę i zalewamy całość przygotowaną zupą. Według woli dla zaostrzenia smaku możemy dodać surowe wiórki chrzanu.