Dodaj te 2 składniki do barszczu wielkanocnego. Ten smak jest genialny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sekret idealnego barszczu?
Jak wiadomo, do przygotowania barszczu potrzebny jest zakwas i biała kiełbasa. Co jednak sprawi, że ta zupa będzie smakować wyjątkowo?
Po pierwsze potrzebny będzie wędzony boczek — zapewni on niesamowity aromat. Po drugie, koniecznie trzeba dodać... grzyby. To one zapewnią głębię smaku.
Z tymi dodatkami wielkanocny barszcz będzie przepyszny!
Składniki potrzebne do wykonania barszczu wielkanocnego
Trzeba pamiętać o tym, że jakoś składników ma wpływ na smak całego dania. Z kiepskiej białej kiełbasy nie da rady ugotować smacznej zupy. Wszystko musi być świeże i dobrej jakości.
Zakwas do barszczu można zrobić samodzielnie bądź kupić w piekarni.
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 3,5 cebuli
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 butelka zakwasu do barszczu
- 200 g wędzonego boczku
- 2 suszone borowiki
- 200 g śmietany kremówki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz w ziarenkach
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- 3 jajka
- natka pietruszki
Przepis na biały barszcz wielkanocny
Z cebuli trzeba usunąć łupinę i pokroić ją w kostkę, a następnie podsmażyć. Następnie należy wrzucić ją do garnka. Dodać suszone grzyby i przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i jeden ząbek czosnku w łupinie.
Kiełbasę powinno podziurawić się widelcem (dzięki temu nie popęka w trakcie gotowania) i dodać ją razem z wędzonym boczkiem do reszty składników.
Zalać wszystko 2,5 l wody i włączyć ogień pod garnkiem. Ziemniaki trzeba obrać, dokładni umyć i pokroić. Zalać wodą, posolić i ugotować.
W międzyczasie osobno ugotować jajka na twardo.
Po 30-50 minutach do gotującej się zupy należy dodać zakwas na barszcz. Kiedy pojawią się bąbelki — należy wyłączyć wywar. Teraz można dodać odcedzone wcześniej ziemniaki i przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku. Na koniec można w końcu dodać śmietankę. Najpierw należy jednak rozrobić ją w osobnym naczyniu z odrobiną gorącej zupy — żeby się nie zważyła. Cały biały barszcz oprószć majerankiem.
Biały barszcz można porozkładać na talerze. Do każdej porcji dołożyć pół jajka na twardo oraz dekorację z natki pietruszki.