Biały barszcz na wielkanocnym stole.
Canva

Dodaj te 2 składniki do barszczu wielkanocnego. Ten smak jest genialny!

Chyba nie ma zupy, która bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż biały barszcz. Co zrobić, żeby w Święta podać naprawdę wyjątkowe danie? Czy wiesz jakie składniki (poza białą kiełbasą) sprawią, że uzyska się przepyszny, jedyny w swoim rodzaju smak? Zobacz jak przygotować zupę, która zachwyci wszystkich dookoła.
Reklama

Sekret idealnego barszczu?

Jak wiadomo, do przygotowania barszczu potrzebny jest zakwas i biała kiełbasa. Co jednak sprawi, że ta zupa będzie smakować wyjątkowo?

Po pierwsze potrzebny będzie wędzony boczek — zapewni on niesamowity aromat. Po drugie, koniecznie trzeba dodać... grzyby. To one zapewnią głębię smaku.

Z tymi dodatkami wielkanocny barszcz będzie przepyszny!

Biała kiełbasa do dodania do białego barszczu.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania barszczu wielkanocnego

Trzeba pamiętać o tym, że jakoś składników ma wpływ na smak całego dania. Z kiepskiej białej kiełbasy nie da rady ugotować smacznej zupy. Wszystko musi być świeże i dobrej jakości.

Zakwas do barszczu można zrobić samodzielnie bądź kupić w piekarni.

Reklama
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 3,5 cebuli
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 butelka zakwasu do barszczu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 suszone borowiki
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
Biały barszcz z grzybami na Wielkanoc.
Canva

Przepis na biały barszcz wielkanocny

Z cebuli trzeba usunąć łupinę i pokroić ją w kostkę, a następnie podsmażyć. Następnie należy wrzucić ją do garnka. Dodać suszone grzyby i przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i jeden ząbek czosnku w łupinie.

Reklama

Kiełbasę powinno podziurawić się widelcem (dzięki temu nie popęka w trakcie gotowania) i dodać ją razem z wędzonym boczkiem do reszty składników.

Zalać wszystko 2,5 l wody i włączyć ogień pod garnkiem. Ziemniaki trzeba obrać, dokładni umyć i pokroić. Zalać wodą, posolić i ugotować.

W międzyczasie osobno ugotować jajka na twardo.

Po 30-50 minutach do gotującej się zupy należy dodać zakwas na barszcz. Kiedy pojawią się bąbelki — należy wyłączyć wywar. Teraz można dodać odcedzone wcześniej ziemniaki i przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku. Na koniec można w końcu dodać śmietankę. Najpierw należy jednak rozrobić ją w osobnym naczyniu z odrobiną gorącej zupy — żeby się nie zważyła. Cały biały barszcz oprószć majerankiem.

Biały barszcz można porozkładać na talerze. Do każdej porcji dołożyć pół jajka na twardo oraz dekorację z natki pietruszki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama