Wegańskie warzywne ragout
Canva.com

Wolisz warzywa zamiast mięsa? Spróbuj aromatycznego ragout!

Ragout to wyjątkowe danie. W wersji wegańskiej to po prostu warzywa duszone w niezwykle aromatycznym sosie. Chociaż w pewien sposób przypomina to warzywną potrawkę, to smak i aromat są nieporównywalne. Jak zrobić warzywne ragout na obiad lub romantyczną kolację? Sprawdźcie nasz przepis!
Reklama

Mocno warzywne, mocno wegańskie

Ragout to danie gotowane z sosem. Często podaje się je jako danie główne lub dodatek. Ragout można wytwarzać z dowolnego rodzaju mięsa, warzyw i/lub ziół. Najczęstszym rodzajem ragout jest drobiowe lub warzywne w sosie pomidorowym.

Wegańskie warzywne ragout
Canva.com

Do przygotowania pysznego ragout potrzebujemy sporo warzyw:

  • 1 cukinia
  • 150 g dyni
  • 2 cebule czerwone
  • 1 seler naciowy
  • 4 łyżki fasoli białej
  • 4 łyżki czerwonej fasoli
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml wody

Jak przygotować ragout?

Wegańskie warzywne ragout
Canva.com
  1. Na początku odcedzamy fasolę. Warzywa, takie jak cukinia, dynia, cebula kroimy w kostkę lub na drobne kawałki. Obieramy seler i kroimy.
  2. Na rozgrzanej patelni wypełnionej oliwą z oliwek smażymy na małym ogniu cukinię, dynię i seler. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Warzywne ragout dusimy przez 10 minut.
  4. Na koniec duszenia dodajemy fasolę białą oraz czerwoną.
  5. Warzywne ragout najlepiej podawać z ryżem.

Ragout warzywne za granicą najczęściej przygotowuje się ze składników, które są bogate w smak umami. Idealnie sprawdzą się do tego wodorosty, grzyby shitake, pomidory, sos sojowy oraz koncentraty drożdży. Jeśli jesteśmy miłośnikami smaków umami, to możemy również dodać do naszego dania warzywa strączkowe lub cebulę, czy czosnek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama