Wakacyjna sałatka z tofu, cukinii i pomidorów podana na białym talerzu
Canva.com

Wakacyjna sałatka z tofu, cukinią i pomidorami

Lekka sałatka z pomidorów i cukinii z dodatkiem tofu z pewnością sprawdzi się w upalne dni jako danie na śniadanie, obiad lub kolację. Połączenie warzyw, sera sojowego oraz sosu winegret to gwarancja świetnego smaku. Oto przepis na wakacyjną sałatkę nie tylko dla miłośników kuchni wegańskiej.
Reklama

Jak smakuje tofu?

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście sera tofu, to najwyższy czas to zmienić. Ser tofu, produkowany jest z mleka sojowego i powinien być w 100% wegański. Ma neutralny smak, dlatego świetnie pasuje do potraw słonych i pikantnych, ale także słodkich. Doskonale nadaje się do dań na ciepło — często wykorzystywany jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie zastępuje mięso i nabiał. Ostatnio karierę robią dania z tofu takie jak tofucznica, która jest wegańską wersją jajecznicy. Tofu możemy dodawać także do słodkich deserów — jego zastosowanie zależy w praktyce od naszej kulinarnej pomysłowości.  

Sojowy ser tofu pokrojony w kostkę
Canva.com
Reklama

Poniżej prezentujemy przepis na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z tofu, która będzie dobrą propozycją zarówno dla miłośników sojowego sera jak i osób, które po raz pierwszy skosztują tego specjału.  

Składniki na sałatkę z tofu

Sałatka

  • 1 opakowanie twardego sera tofu (ok. 180 g)

  • ½ młodej cukinii 

  • 2 pomidory

  • garść mieszanki sałat lub młodych liści szpinaku, buraków i rukoli

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia

Sos winegret

  • 2 łyżki oliwy extra vergine

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru

  • sól i pieprz 

Przygotowanie sałatki krok po kroku

  1. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej albo oliwę i na gorący tłuszcz wrzucamy cukinię. Smażymy ok. 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Kroimy pozostałe składniki, czyli tofu i pomidory. Możemy kroić je w plasterki lub w kostkę. 

  3. Na talerzu lub w misce układamy składniki sałatki. Na spód dajemy warstwę mieszanki sałat lub młodych liści. Następnie nakładamy wystudzoną cukinię, pomidory i tofu. 

  4. Przygotowujemy sos winegret. Ocet i oliwę wlewamy do słoiczka, doprawiamy pieprzem i solą. Zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy, aby sos nabrał konsystencji emulsji.

  5. Tuż przed podaniem sałatkę delikatnie solimy i polewamy sosem winegret, posypujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi (możemy podprażyć je na suchej patelni). 

Jeżeli lubisz tofu, mamy jeszcze kilka ciekawych przepisów!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama