Bakłażan z grilla
Canva.com

Bakłażan z grilla z dodatkiem czosnku. Pyszny przepis na wegańską Majówkę

Chociaż wielu osobom grillowanie głównie kojarzy się z aromatycznymi kiełbasami z rusztu, karkówką oraz udkami z kurczaka w złocistej skórce, to coraz więcej osób decyduje się na codzienne odżywanie bez mięsa. Jeśli na tegoroczną Majówkę zaprosiliście kogoś, kto jest na diecie roślinnej, to warto skorzystać z naszego przepisu na wegańskie bakłażany z grilla. Pychota!
Reklama

Tuż przed Majówką warto dowiedzieć się, co spożywają na co dzień weganie. Pamiętajmy, że w ramach diety roślinnej weganie odżywiają się tylko i wyłącznie jedzeniem pochodzenia roślinnego i absolutnie nie spożywają mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Weganizm to styl życia oparty na takich zasadach jak troska o środowisko, zwierzęta, jak i własne zdrowie.

Dieta wegańska a majówkowe grillowanie

Bakłażan z grilla
Canva.com

Weganie w trakcie majówkowego grilla mogą cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, takich jak pomidory, dynia, oliwki, brokuły, czy bakłażany.

Reklama

Warzywa są pełne witamin oraz minerałów i składników odżywczych. Na liście zakupów na wegańskiego grilla mogą znaleźć się także wegańskie burgery, tofu oraz wegańskie parówki z soi.

Top 10 pomysłów na wegańskiego grilla

  • Bakłażan marynowany w sosie sojowym
  • Ćwiartki papryki w marynacie z oliwy z oliwek
  • Pieczone ziemniaki z czosnkiem
  • Nuggetsy z pieczarek na grilla
  • Grillowany banan
  • Marynowane tofu
  • Wegańskie burgery z ciecierzycy
  • Wegańskie kiełbaski z boczniaków
  • Wegańskie spring rolls z marchewki i kapusty
  • Grillowana ciecierzyca

Jak przygotować wegańskie bakłażany z grilla?

Bakłażan z grilla
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznych bakłażanów z grilla potrzebujemy:

  • 4 bakłażany
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju
  • chili
  • szalotka
  • łyżeczkę syropu z agawy

Wszystkie składniki poza bakłażanami wrzucamy do miski miksera i ubijamy na bardzo gładką masę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. W międzyczasie nakłuwamy bakłażany w kilku miejscach i kładziemy na ruszcie na 20 minut.

Następnie ściągamy warzywa z grilla, przecinamy na połówki i smarujemy ich wnętrze czosnkową pastą. Na koniec całość grillujemy przez 15-20 minut.

Reklama
Źródło: https://www.zyciewrytmieslow.pl/
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama