Canva.com
Wyborny makaron ze szpinakiem. Prosty przepis z włoskiej restauracji!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Włoska kuchnia słynie z wyjątkowych smaków, prostoty i wysokiej jakości składników. Jednym z ulubionych dań we włoskiej restauracji jest makaron ze szpinakiem. Kombinacja delikatnego makaronu i świeżego szpinaku w kremowym sosie jest nie tylko smaczna, ale również pełna odżywczych składników.
Reklama
Składniki na makaron ze szpinakiem
- 250g makaronu (np. tagliatelle)
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszny makaron ze szpinakiem?
- Przygotuj makaron, gotując go w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź gotowany makaron, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.
- W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez około 1-2 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.
- Dodaj szpinak do rondla i smaż go przez kilka minut, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
- Wlej bulion warzywny do rondla z szpinakiem i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aby połączyć smaki.
- Dodaj śmietanę kremówkę i starty parmezan do rondla. Dokładnie wymieszaj, aż sos będzie gładki i kremowy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu, aby rozcieńczyć.
- Dopraw sos solą i pieprzem według własnego gustu.
- Dodaj odcedzony makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby dobrze go pokryć.
- Podawaj natychmiast, posypując każdą porcję dodatkowym parmezanem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Boska focaccia z figą i orzechami. Włoska kuchnia na talerzu
Focaccia z figą i orzechami to pomysł na imponującą przekąskę w stylu włoskim, która zachwyci koneserów włoskiej kuchni. Jest dość prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 8 porcji.
Zrób w ten sposób domowy makaron. Babcia będzie dumna!
W tym poradniku pokażemy Ci krok po kroku, jak zrobić pyszny i świeży makaron, który z pewnością spodoba się Twojej babci. A jak wiadomo, babcia zawsze robi najlepszy do rosołu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl