Kawałek sernika na zimno z wiaderka.
Canva

Wyjątkowy sernik na zimno z wiaderka. Smakuje obłędnie!

Masz ochotę na pyszne, domowe ciasto, a nie przepadasz za pieczeniem? Wypróbuj sernik na zimno z wiaderka. To prawdziwy hit! Zrobi furorę na wielkanocnym stole! To ciasto jest lekkie jak chmurka, pyszne a przede wszystkim — proste w przygotowaniu. Jego sekret tkwi w składnikach, a konkretnie w odpowiednim serze...
Reklama

Ser to podstawa!

To wyjątkowo ważne, żeby użyć dobrego sera, bez niego ciasto nie ma szans się udać.

Dobrego, czyli jakiego? Nie może mieć ani zbyt rzadkiej konsystencji, ani być źle zmielony. No i oczywiście musi być z wiaderka.

W kwestii masy owocowej istnieje pewna dowolność, można skupić się albo na produktach sezonowych (kiedy jest cieplej) albo po prostu na tym, co lubi się najbardziej. Spód sprawdzi się zarówno na herbatnikach, jak i na biszkoptach.

Sernik na zimno z wiaderka udekorowany wiśniami.
Canva

Składniki niezbędne do wykonania sernika z wiaderka na zimno

  • 1 kg sera z wiaderka
  • biszkopty
  • ulubione owoce (mogą być z puszki)
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 niecałą szklankę śmietanki 36%
  • 1 niecałą szklankę cukru pudru
  • odrobina cukru waniliowego

Przepis na sernik na zimno z wiaderka — jak go zrobić krok po kroku

Wybierz okrągłą tortownicę, w której przygotujesz ciasto. Następnie wyłóż ją biszkoptami.

Mleko wlej do rondelka, podgrzej i zdejmij z ognia. Do gorącego mleka wsyp żelatynę i szybko roztrzep wszystko trzepaczką. Gdyby pojawiły się grudki, musisz delikatnie podgrzać znajdujący się w rondelku płyn i jeszcze raz rozmieszać wszystko.

Mleko z żelatyną odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ser z wiaderka połączyć z cukrem waniliowym, potem z cukrem pudrem. Najlepiej zmiksować wszystko.

Reklama

Gotową masę delikatnie połączyć z mlekiem z żelatyną, a następnie wylać wszystko na biszkopty i wstawić do lodówki.

Kiedy sernikowa masa zastygnie — udekoruj ją owocami, a potem wylej na nią półpłynną galaretkę.

Zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Sernik na zimno z wiaderka, polany galaretką.
Canva

Na Wielkanoc... i nie tylko!

To ciasto wyjątkowo pięknie się prezentuje, dlatego doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Z powodzeniem można go również podać podczas imienin czy nawet urodzin. Ba, podczas urodzinowego przyjęcia można wykorzystać go jako tort!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama