Canva.com
Wykwintne naleśniki z mandarynkami. Zachwycają smakiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Naleśniki kojarzą się z dość banalnym i tradycyjnym posiłkiem, jednak wcale tak nie jest. Przygotowanie dobrego i smacznego naleśnika to prawdziwa sztuka: od wykonania ciasta, właściwego usmażenia go aż po wybór odpowiedniego farszu. Istnieje niemal nieskończona ilość przepisów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Reklama
Najpopularniejsze są naleśniki podawane na słodko - z dżemem, konfiturą lub kremem czekoladowym, często obsypane cukrem pudrem. Stosunkowo często podawane są też naleśniki z owocami albo sosem czekoladowym lub owocowym musem. Nie można również zapominać o naleśnikach podawanych w sposób wytrawny - te jemy na obiad i mogą być podane z mięsem, grzybami oraz dodatkiem sosu pieczeniowego. Dziś zwrócimy uwagę na wykwintne naleśniki z farszem z twarogu, kaszy manny oraz dodatkiem karmelizowanych mandarynek. Tak przyrządzone naleśniki to deser znajdujący się w menu restauracji serwujących kuchnię francuską.
Składniki na pyszne naleśniki
Canva.com
- Do przygotowania naleśników wykorzystamy: szklankę mąki, szklankę mleka, trzy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju.
- Na farsz będą nam potrzebne: trzy szklanki mleka, pięć łyżek cukru, dziesięć łyżek kaszy manny, 200 g mielonego twarogu, trzy łyżki cukru wanilinowego oraz kilka kropli olejku pomarańczowego.
- Do karmelizacji wykorzystamy cztery łyżki cukru oraz kilka mandarynek.
Przepis na wytrawne naleśniki
- Przygotuj farsz: zagotuj dwie szklanki mleka razem z cukrem w rondelku, osobno do trzeciej szklanki wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do zagotowanego już mleka. Dodaj cukier wanilinowy i olejek pomarańczowy. Gotuj przez około pięć minut, cały czas mieszając - kaszka powinna zrobić się miękka. Wystudź. Dodaj twaróg, po czym całość zmiksuj dokładnie, używając blendera.
- Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dolej mleko i wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj. Naleśniki należy usmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i złóż na pół.
- Na patelni rozpuść cukier. Podgrzewaj cząstki mandarynek aż do lekkiego zrumienienia. Tak przygotowane plasterki mandarynek ułóż na naleśnikach i polej skarmelizowanym cukrem. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Naleśniki proteinowe na dobry początek dnia
Czy istnieje coś lepszego niż puszyste i aromatyczne naleśniki? A co powiesz na połączenie smaku i zdrowia? Dzięki przepisowi na naleśniki proteinowe, możesz cieszyć się ulubioną przekąską, która dostarczy Ci nie tylko pysznego smaku, ale także cennych składników odżywczych.
Obłędne naleśniki dyniowe z cynamonem. Must have na jesień!
Jesień to magiczny czas, kiedy natura obdarowuje nas bogactwem smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych skarbów tego sezonu jest dynia. Dlatego nie może zabraknąć w naszych kulinarnych eksperymentach. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować obłędne naleśniki dyniowe z nutą cynamonu - smakowitą propozycję, która oczaruje Twoje kubki smakowe!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl