Canva.com
Wykwintne naleśniki z mandarynkami. Zachwycają smakiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Naleśniki kojarzą się z dość banalnym i tradycyjnym posiłkiem, jednak wcale tak nie jest. Przygotowanie dobrego i smacznego naleśnika to prawdziwa sztuka: od wykonania ciasta, właściwego usmażenia go aż po wybór odpowiedniego farszu. Istnieje niemal nieskończona ilość przepisów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Reklama
Najpopularniejsze są naleśniki podawane na słodko - z dżemem, konfiturą lub kremem czekoladowym, często obsypane cukrem pudrem. Stosunkowo często podawane są też naleśniki z owocami albo sosem czekoladowym lub owocowym musem. Nie można również zapominać o naleśnikach podawanych w sposób wytrawny - te jemy na obiad i mogą być podane z mięsem, grzybami oraz dodatkiem sosu pieczeniowego. Dziś zwrócimy uwagę na wykwintne naleśniki z farszem z twarogu, kaszy manny oraz dodatkiem karmelizowanych mandarynek. Tak przyrządzone naleśniki to deser znajdujący się w menu restauracji serwujących kuchnię francuską.
Składniki na pyszne naleśniki
Canva.com
- Do przygotowania naleśników wykorzystamy: szklankę mąki, szklankę mleka, trzy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju.
- Na farsz będą nam potrzebne: trzy szklanki mleka, pięć łyżek cukru, dziesięć łyżek kaszy manny, 200 g mielonego twarogu, trzy łyżki cukru wanilinowego oraz kilka kropli olejku pomarańczowego.
- Do karmelizacji wykorzystamy cztery łyżki cukru oraz kilka mandarynek.
Przepis na wytrawne naleśniki
- Przygotuj farsz: zagotuj dwie szklanki mleka razem z cukrem w rondelku, osobno do trzeciej szklanki wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do zagotowanego już mleka. Dodaj cukier wanilinowy i olejek pomarańczowy. Gotuj przez około pięć minut, cały czas mieszając - kaszka powinna zrobić się miękka. Wystudź. Dodaj twaróg, po czym całość zmiksuj dokładnie, używając blendera.
- Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dolej mleko i wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj. Naleśniki należy usmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i złóż na pół.
- Na patelni rozpuść cukier. Podgrzewaj cząstki mandarynek aż do lekkiego zrumienienia. Tak przygotowane plasterki mandarynek ułóż na naleśnikach i polej skarmelizowanym cukrem. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przepis na... 30 naleśników!
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować przepis na 30 naleśników? To idealne rozwiązanie dla rodzinnych spotkań, przyjęć lub po prostu na weekendowe śniadanie. W tym artykule podzielimy się z Tobą moim sprawdzonym przepisem na naleśniki, a także kilkoma poradami, jak je podawać.
Naleśniki Magdy Gessler - prosto od królowej!
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Jednym z najlepszych przepisów na naleśniki są te od Magdy Gessler. Są one proste w przygotowaniu, a ich smak jest niepowtarzalny. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na naleśniki Magdy Gessler, jak je podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci uzyskać idealną konsystencję.
Kuszące naleśniki z budyniem: idealne połączenie smaków na Twoim talerzu
Czy są tu miłośnicy słodkich, puszystych naleśników? A co powiecie na połączenie ich z pysznym budyniem? To połączenie smaków z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. W tym artykule podpowiemy Wam, jak przygotować najlepsze naleśniki z budyniem, jakie są ich właściwości zdrowotne, jak podawać oraz kilka ciekawostek na temat tej pysznej potrawy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl