Naleśniki z miętą i borówkami
Canva.com

Wykwintne naleśniki z mandarynkami. Zachwycają smakiem!

Naleśniki kojarzą się z dość banalnym i tradycyjnym posiłkiem, jednak wcale tak nie jest. Przygotowanie dobrego i smacznego naleśnika to prawdziwa sztuka: od wykonania ciasta, właściwego usmażenia go aż po wybór odpowiedniego farszu. Istnieje niemal nieskończona ilość przepisów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Reklama

Najpopularniejsze są naleśniki podawane na słodko - z dżemem, konfiturą lub kremem czekoladowym, często obsypane cukrem pudrem. Stosunkowo często podawane są też naleśniki z owocami albo sosem czekoladowym lub owocowym musem. Nie można również zapominać o naleśnikach podawanych w sposób wytrawny - te jemy na obiad i mogą być podane z mięsem, grzybami oraz dodatkiem sosu pieczeniowego. Dziś zwrócimy uwagę na wykwintne naleśniki z farszem z twarogu, kaszy manny oraz dodatkiem karmelizowanych mandarynek. Tak przyrządzone naleśniki to deser znajdujący się w menu restauracji serwujących kuchnię francuską.

Składniki na pyszne naleśniki

Naleśniki z bitą śmietaną
Canva.com
  • Do przygotowania naleśników wykorzystamy: szklankę mąki, szklankę mleka, trzy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju.
  • Na farsz będą nam potrzebne: trzy szklanki mleka, pięć łyżek cukru, dziesięć łyżek kaszy manny, 200 g mielonego twarogu, trzy łyżki cukru wanilinowego oraz kilka kropli olejku pomarańczowego.
  • Do karmelizacji wykorzystamy cztery łyżki cukru oraz kilka mandarynek.

Przepis na wytrawne naleśniki

  1. Przygotuj farsz: zagotuj dwie szklanki mleka razem z cukrem w rondelku, osobno do trzeciej szklanki wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do zagotowanego już mleka. Dodaj cukier wanilinowy i olejek pomarańczowy. Gotuj przez około pięć minut, cały czas mieszając - kaszka powinna zrobić się miękka. Wystudź. Dodaj twaróg, po czym całość zmiksuj dokładnie, używając blendera.
  2. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dolej mleko i wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj. Naleśniki należy usmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i złóż na pół.
  4. Na patelni rozpuść cukier. Podgrzewaj cząstki mandarynek aż do lekkiego zrumienienia. Tak przygotowane plasterki mandarynek ułóż na naleśnikach i polej skarmelizowanym cukrem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama