Wyrzucasz pestkę z awokado? To MEGA błąd!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości pestki z awokado pod wieloma względami są lepsze od właściwości miąższu. A jeśli chcesz te właściwości uzyskać, musisz tę pestkę jeść - mieląc ją wcześniej w młynku i blenderze, a potem dodając do porannej owsianki lub owocowego koktajlu.
W pestce z awokado występuje olbrzymia ilość antyoksydantów.
Jest ich więcej niż w samym miąższu, a do tego są to antyoksydanty zróżnicowane, dzięki czemu mogą działać na różne części organizmu i potęgować dobroczynny i pożądany efekt antyoksydacyjny. Przeciwutleniacze są zdolne do usuwania nadmiernej ilości niedobrych wolnych rodników. Chronią przed chorobami, a także przedwczesnym starzeniem się organizmu. Pod ich wpływem cały organizm staje się mocniejszy i zdrowszy, a człowiek rzadziej choruje, ma lepsze samopoczucie i chwali się atrakcyjniejszym młodszym wyglądem.
Pestka z awokado może też ułatwić Ci odchudzanie!
Występujący w niej błonnik pokarmowy jest jedną z najlepszych i najzdrowszych pożywek dla jelit, która zasila je od wewnątrz i wzbogaca o dobre dla niej bakterie, dzięki którym twoja przemiana materii przyspiesza, a ty bez trudu pozbywasz się zatruwających twoje ciało zbędnych produktów przemiany materii, toksyn i innych szkodliwych substancji.
Pod wpływem błonnika dochodzi do lepszego zaspokojenia apetytu. Jeżeli w diecie występuje jego większa ilość, możesz rzadziej odczuwać głód, a dzięki temu mniej jeść i szybciej chudnąć!
Dla wielu osób jedzenie pestki awokado może wydawać się dziwne, jednakże rzeczywiście jest ona jadalnym elementem o ciekawych wartościach odżywczych. Spróbuj zmielić ją i spożywać w niewielkiej ilości każdego dnia. Już po tygodniu takiej suplementacji pierwsze pozytywne efekty powinny być dla Ciebie dostrzegalne.