Ta zupa jest źródłem witamin, a do tego smakuje wybornie. Krem z awokado i kokosa jest hitem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na zupę
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 średnie cebule dymki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 świeże zielone chilli
- mały pęczek kolendry
- 2 średnie dojrzałe awokado
- 300 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleczka kokosowego
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
- pół cytryny
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pyszną zupę z kokosa i awokado?
Cebulę dymkę dokładnie umyj i obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wrzuć do dzbanka blendera i zajmij się kolendrą. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę natomiast drobno posiekaj.
Oba awokado przekrój na pół i wbij nóż w pestkę, ostrożnie ściągnij pestkę z noża za pomocą ścierki, lub ręcznika papierowego. Wydrąż miąższ bezpośrednio do blendera z resztą warzyw. Wlej bulion, mleczko kokosowe, oliwę, jogurt, cukier oraz łyżkę soku z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i schowaj do lodówki. Przed podaniem schłodź talerze, w których podasz zupę. Danie stanowi bogate źródło witamin B, C i E.