zupa z awokado
Canva.com

Ta zupa jest źródłem witamin, a do tego smakuje wybornie. Krem z awokado i kokosa jest hitem!

Ekspresowa zupa do podawania zarówno na ciepło, jak i zimno. Gęsta, esencjonalna, o niesamowitym aromacie chilli, kokosa i kolendry. Jej jedwabista konsystencja i odświeżający smak zaskoczy i zachwyci wszystkich Twoich gości. Jej przygotowanie jest proste i szybkie.
Reklama

Składniki na zupę

  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 średnie cebule dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 świeże zielone chilli
  • mały pęczek kolendry
  • 2 średnie dojrzałe awokado
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • pół cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pyszną zupę z kokosa i awokado?

zupa z awokado
Canva.com

Cebulę dymkę dokładnie umyj i obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.

Reklama

Wszystkie składniki wrzuć do dzbanka blendera i zajmij się kolendrą. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę natomiast drobno posiekaj.

Oba awokado przekrój na pół i wbij nóż w pestkę, ostrożnie ściągnij pestkę z noża za pomocą ścierki, lub ręcznika papierowego. Wydrąż miąższ bezpośrednio do blendera z resztą warzyw. Wlej bulion, mleczko kokosowe, oliwę, jogurt, cukier oraz łyżkę soku z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i schowaj do lodówki. Przed podaniem schłodź talerze, w których podasz zupę. Danie stanowi bogate źródło witamin B, C i E.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama