Dżem z agrestu - prosty i zdrowy, czyli: idealny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na dżem z agrestu
- 1,5 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie dżemu z agrestu
- Agrest dokładnie opłucz i osącz.
- W garnku zagotuj wodę.
- Dodaj cukier i mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
- Do tak przygotowanego syropu dodaj umyte wcześniej owoce.
- Mieszaj i gotuj przez ok. 25-30 minut na średnim ogniu, aż owoce popękają, skórki się rozgotują, a 1/3 soku odparuje.
- Przelej gorący dżem do czystych, suchych i wyparzonych słoików.
- Odstaw do góry dnem.
- Dopiero gdy wieczka będą wklęsłe, a słoiki zimne, ustaw je normalnie.
Dlaczego warto jeść dżem z agrestu?
Dżem z agrestu to nie tylko pyszna , ale także bardzo zdrowa przekąska. Agrest jest bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla naszego organizmu. Witamina ta wzmacnia naszą odporność, poprawia nastrój i wpływa korzystnie na wygląd skóry.
Jak podawać dżem z agrestu?
Dżem z agrestu świetnie smakuje na ciepłych tostach, kanapkach, naleśnikach czy gofrach. Możesz też dodać go do jogurtu lub mleka, by uzyskać pyszny koktajl owocowy.
Jak przechowywać dżem z agrestu?
Aby dżem z agrestu był dłużej świeży, powinieneś go przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, np. w spiżarni. Po otwarciu słoika, dżem należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Ważne, aby przed spożyciem sprawdzić, czy dżem nie zepsuł się.
Jakie inne owoce można dodać do dżemu z agrestu?
Do dżemu z agrestu można dodać wiele innych owoców, np. pomarańcze, kiwi, jabłka czy gruszki. Dodając inne owoce, można urozmaicić smak dżemu i stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.
Dżem idealny? TAK!
Dżem z agrestu to pyszna przekąska, która będzie idealnym dodatkiem do chleba czy naleśników. Warto go mieć w swojej spiżarni i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.. Dzięki niemu zaskoczysz swoich bliskich wspaniałym smakiem, a organizm dostanie dawkę zdrowych składników.