dżem z agrestu
canva.com

Dżem z agrestu - prosty i zdrowy, czyli: idealny!

Jeśli szukasz idealnego przepisu na dżem z agrestu dobrze trafiłaś. Dzięki naszemu przepisowi stworzysz idealnie zrównoważony, słodko-kwaśny smak, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zobacz, jak krok po kroku zrobić najlepszy dżem z agrestu.
Reklama

Składniki na dżem z agrestu

  • 1,5 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie dżemu z agrestu

  1. Agrest dokładnie opłucz i osącz.
  2. W garnku zagotuj wodę.
  3. Dodaj cukier i mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
  4. Do tak przygotowanego syropu dodaj umyte wcześniej owoce.
  5. Mieszaj i gotuj przez ok. 25-30 minut na średnim ogniu, aż owoce popękają, skórki się rozgotują, a 1/3 soku odparuje.
  6. Przelej gorący dżem do czystych, suchych i wyparzonych słoików.
  7. Odstaw do góry dnem.
  8. Dopiero gdy wieczka będą wklęsłe, a słoiki zimne, ustaw je normalnie.
dżem z agrestu
canva.com

Dlaczego warto jeść dżem z agrestu?

Reklama

Dżem z agrestu to nie tylko pyszna , ale także bardzo zdrowa przekąska. Agrest jest bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla naszego organizmu. Witamina ta wzmacnia naszą odporność, poprawia nastrój i wpływa korzystnie na wygląd skóry.

Jak podawać dżem z agrestu?

Dżem z agrestu świetnie smakuje na ciepłych tostach, kanapkach, naleśnikach czy gofrach. Możesz też dodać go do jogurtu lub mleka, by uzyskać pyszny koktajl owocowy.

Jak przechowywać dżem z agrestu?

Aby dżem z agrestu był dłużej świeży, powinieneś go przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, np. w spiżarni. Po otwarciu słoika, dżem należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Ważne, aby przed spożyciem sprawdzić, czy dżem nie zepsuł się.

Reklama

Jakie inne owoce można dodać do dżemu z agrestu?

Do dżemu z agrestu można dodać wiele innych owoców, np. pomarańcze, kiwi, jabłka czy gruszki. Dodając inne owoce, można urozmaicić smak dżemu i stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.

Dżem idealny? TAK!

Dżem z agrestu to pyszna przekąska, która będzie idealnym dodatkiem do chleba czy naleśników. Warto go mieć w swojej spiżarni i cieszyć się jego smakiem przez cały rok.. Dzięki niemu zaskoczysz swoich bliskich wspaniałym smakiem, a organizm dostanie dawkę zdrowych składników.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama