Canva.com
Z tej mąki zrobisz idealne ciasto na pizzę [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowa pizza może być dużo smaczniejsza od kupionej w pizzerii lub gotowej ze sklepu. Aby jednak domowa pizza rzeczywiście była pyszna, konieczne są nie tylko odpowiednie dodatki. Bardzo ważne jest samo ciasto na pizzę. Z tym przepisem przygotujesz je szybko i bez problemu. To ciasto zawsze się udaje, a pizza na nim jest po prostu bardzo smaczna. Co ciekawe, takie ciasto można użyć też do innych celów. Co można upiec? Choćby pyszny chleb, smakowite bułeczki lub paluchy chlebowe.
Reklama
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta
- mąka pszenna. 450 gram, czyli 2,5 szklanki mąki. Najlepsza będzie mąka typu 00. To mąka bardzo drobno mielona. Można też użyć innej mąki pszennej, która jest drobno zmielona
- 250 ml ciepłej wody
- oliwa z oliwek. Jedna łyżeczka
- 15 gram świeżych drożdży. Można zamiast nich użyć drożdży suchych - wystarczy płaska łyżeczka. Oczywiście można dodać nieco więcej
Przygotowanie ciasta na pizzę
- Konieczna będzie duża misa do ciasta, w której umieszcza się wszystkie składniki. Należy je mieszać ręcznie lub mechanicznie przez co najmniej 15 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli wszystkie jego składniki są wymieszane, a samo ciasto przypomina kulę i bez problemu odchodzi od brzegów naczynia. Taki długie wyrabianie ciasta może wydawać się niepotrzebną stratą czasu. Nic bardziej błędnego. Jeśli ciasto będzie długo i dokładnie wyrabiane to lepiej wyrośnie, a upieczone będzie dużo smaczniejsze.
- Jeśli zdecydowaliśmy się użyć świeżych drożdży, dobrym pomysłem jest przygotowanie tak zwanego zaczynu. Drożdże z płaską łyżeczką mąki i płaską łyżeczką cukru powinno się zmieszać z niewielką ilością ciepłej wody, tak aby powstała gładka mieszanka. Powinna ona też urosnąć. W tym celu przykryty ściereczką pojemnik z zaczynem powinien stać w ciepłym miejscu przez około 10-20 minut. Po tym czasie zaczyn zacznie pracować i się spieni. Właśnie taki należy dodać do składników na ciasto.
- Kuli ciasta nie należy wyciągać z miski. Trzeba miskę przykryć ściereczką lub gazą i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno wyrastać około 60 minut. Bardzo ważne jest by ciasto stało w ciepłym miejscu, które jest pozbawione przeciągów. Po godzinie objętość ciasta powinna znacznie się zwiększyć.
Przygotowywanie pizzy
- Gdy ciasto już wyrośnie, należy przełożyć je na płaską powierzchnię obsypaną lekko mąką i ponownie wyrabiać przez kilka minut, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Co ważne, nie powinno rosnąć dłużej niż 30 minut. W tym czasie trzeba już rozgrzewać piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza.
- Ciasto przed pieczeniem należy uformować w kształt pizzy, dodać na jego wierzch wybrane dodatki i włożyć pizzę do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia zależny jest między innymi od grubości ciasta na pizzę. Jeśli ciasto jest cienkie, czas pieczenia nie powinien przekroczyć 12 minut. Jeśli jest grubsze, pizzę trzeba piec kilka minut dłużej.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza wegetariańska: Jakie dodatki wybrać?
Kto powiedział, że smakiem pysznego dania, jakim jest pizza, mogą cieszyć się tylko mięsożercy? Wersja wegetariańska może być równie smaczna, a nawet jeszcze lepsza! Świeże warzywa i pyszne roślinne dodatki sprawiają, że pizzą wegetariańską rozkoszują się nawet Ci, którzy nie mogą obyć się bez mięsa.
Paluchy pizzowe - proste i pyszne
Paluchy pizzowe to idealna przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te drożdżowe paluchy, wypełnione aromatycznym sosem pomidorowym i serem, są nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na paluchy pizzowe oraz kilkoma poradami, jak podać je w sposób atrakcyjny i smakowity.
Pinsa - przepis prosto z Rzymu!
Czy kiedykolwiek próbowałaś autentycznej włoskiej pizzy rzymskiej? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować pinsy! Pinsa to rodzaj pizzy, który pochodzi z Rzymu i charakteryzuje się długim procesem wyrastania ciasta. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną pinsę oraz kilkoma poradami dotyczącymi jej podawania.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl