Włoska pizza na patelni
Canva.com

Ekspresowa pizza z głębokiej patelni. Dodaj ten włoski ser, efekt będzie WOW

Lubicie pizzę? Jeśli tak, to ta propozycja będzie doskonała dla tych, którzy nie mają czasu jej przygotować w piekarniku. Zwieńczeniem pysznej pizzy będzie włoski ser burrata.
Reklama

Pyszne składniki na pizzę z burratą

Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto - 400 g mąki do pizzy, 1 niecała łyżeczka suchych drożdży, 1 niecała łyżeczka soli, około 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oliwy;
  • a także - olej, mąka, oliwa, rozmaryn, mozzarella, biała kiełbasa, wędzona szynka, ziemniak, czerwona papryka, wędzony boczek, włoska burrata.

Jak zrobić pizzę na patelni?

Włoska pizza na patelni
Canva.com

Przygotowanie - przygotujmy dużą szklaną miskę.

Reklama

Do miski wrzucamy 400 g mąki, dodajemy 1 niecałą łyżeczkę suchych drożdży, 1 niecałą łyżeczkę soli i około 200 ml ciepłej wody. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny czas w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość); ciasto posmarujmy jeszcze oliwą.

Więc ciasto pozostawione w misce przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Po tym czasie kiedy już ciasto podwoiło swoją objętość, niedużą głęboką patelnię posmarujmy olejem. Następnie dużą deskę wysypmy mąką i porozciągajmy ciasto. Rozciągniętym ciastem wylepmy patelnię. Przygotujmy teraz oliwę rozmarynową. Do oliwy (250 ml) włóżmy trochę gałązek rozmarynu i całość zblendujmy.

Następnie pędzelek (kuchenny) namoczmy przygotowaną oliwą i posmarujmy nim ciasto.

Reklama

Do środka dajmy trochę mozzarelli, kawałki białej kiełbasy, kawałki wędzonej szynki, skrójmy kilka plastrów ziemniaka (w mundurku dobrze wyszorowanego), trochę czerwonej papryki i na górę plastry wędzonego boczku. Teraz zwijamy brzegi ciasta i smarujemy je rozmarynową oliwą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 16-21 minut. Następnie pizzę przekładamy na talerz. Udekorujmy ją jeszcze kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu i na koniec kładziemy ser burrata.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama