Kobieta o blond włosach, siedząca przy białym stole, rozkłada ręce nad talerzem z zielonym jabłkiem
canva.com

Zbilansowana dieta - co to w praktyce oznacza?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że odżywianie jest kluczowe w kwestii zachowania zdrowia i sprawności. Bardzo często słyszymy o nowych, cudownych dietach, które mają sprawić, że będziemy zdrowi, szczupli i szczęśliwi. Jak się zwykle okazuje, sposoby odżywiania, tak samo jak wszystko inne, przemija wraz z nastaniem nowych trendów. Odpowiedzią na to jest ustalenie zbilansowanej diety, która odpowiada indywidualnym potrzebom każdego z nas.
Reklama

Na czym polega zbilansowane odżywianie i jak ułożyć jadłospis, aby zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze?

Zbilansowana dieta - ogólne zalecenia

Każdy organizm potrzebuje odpowiednich składników odżywczych po to, aby dobrze funkcjonować. Tymi składnikami są węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy oraz minerały. Bardzo ważne jest także prawidłowe nawodnienie organizmu. Proporcje poszczególnych mikro i makro składników powinny być dopasowane do indywidualnych potrzeb każdej osoby. 

Węglowodany

Węglowodany, inaczej zwane cukrami, nie cieszą się w ostatnim czasie dużą popularnością. Co więcej, śmiało można stwierdzić, że najnowsze trendy dietetyczne wręcz demonizują obecność cukrów w diecie. Jak się jednak okazuje, odrzucanie węglowodanów jest dużym dietetycznym błędem, gdyż ten składnik odżywczy pełni w organizmie wiele ważnych funkcji.

Reklama

Prawdą jest, że węglowodany bywają nadużywane i wówczas przyczyniają się do pogłębiania się stanów chorobowych. Bardzo ważne jest zatem, żeby wiedzieć jak zachować umiar i jak prawidłowo dozować cukry. Więcej informacji na ten temat znajdziemy na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-jakie-jest-jego-miejsce-w-diecie/. Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z cukrów. Kontrolowanie ich ilości jest kluczem dietetycznego sukcesu. 

Białka

Jak pamiętamy z lekcji biologii, białka są głównym budulcem masy mięśniowej. Bez protein, czyli białek, nie ma mowy o muskularnym i zdrowym ciele. Wiele osób wychodzi z mylnego założenia, że jedynym źródłem białka są produkty odzwierzęce, co oznaczałoby, że osoby na diecie bezmięsnej nie mają szans na pięknie wyrzeźbioną sylwetkę.

Reklama

Okazuje się jednak, że nie tylko mięso i produkty odzwierzęce dostarczają odpowiedniej ilości białka. Wegetarianie mogą uzupełniać swoją dietę proteinami zawartymi w ciecierzycy, soi, fasoli i innych warzywach strączkowych. 

Tłuszcze

Podobnie jak węglowodany, tłuszcze niegdyś owiane były złą sławą. Warto pamiętać jednak o tym, że wśród tłuszczów możemy wyróżnić te nienasycone, które charakteryzują się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi, oraz nasycone, które z reguły nie sprzyjają zdrowiu. Osoby, które dbają o prawidłowe zbilansowanie swojej diety, powinny uwzględnić w swoim jadłospisie orzechy, migdały, oliwę z oliwek, awokado oraz tłuste ryby morskie.

Reklama

Nawodnienie organizmu

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest absolutną podstawą do tego, aby cieszyć się pełnią zdrowia. Uważa się, że każda osoba, bez względu na poziom swojej aktywności fizycznej, powinna przyjmować każdego dnia minimum dwa litry płynów.

Podsumowanie

Zbilansowana dieta to jadłospis, który jest dopasowany do indywidualnych potrzeb konkretnych osób. W Internecie bez problemu znajdziemy aplikacje, dzięki którym możemy dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Warto pamiętać o tym, że w zbilansowanej diecie nie chodzi o odrzucanie czy minimalizowanie znaczenia niektórych składników, a o znalezienie równowagi pomiędzy nimi. Taka równowaga jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia. 

Artykuł sponsorowany

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama