kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca w czarnej misce
canva.com

Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca – szybki obiad

Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca to propozycja kulinarna, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kuchni z zachodniej części Chin. Kuchnia seczuańska cechuj się doskonałą fuzją smaków z mocno wyczuwalną nutą pikantności, więc bez możesz podkręcać ostrość dania Twoimi ulubionymi sosami z kategorii hot. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Reklama

Przepis na soczystego kurczaka po seczuańsku

Przepisy, w których skład wchodzą orzechy nerkowca cieszą się dość sporo popularnością. Lekko podprażone nadają potrawie ciekawego smaku oraz chrupiącej konsystencji.

Jeśli lubisz ostre i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu potrawy pochodzące z Chin, to ten przepis jest dla Ciebie. Pierś z kurczaka bez problemu możesz zastąpić mięsem z indyka.

Lista składników:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g orzechów nerkowa
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona lub żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • posiekana dymka
  • biały sezam
  • przyprawy: sól, pieprz syczuański, ostra papryka chilli
uprażone orzechy nerkowca do kurczaka po seczuańsku
canva.com

Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca krok po kroku

Po skompletowaniu niezbędnych składników potrzebujesz jeszcze głębokiej patelni, deski do krojenia oraz ostrego noża.

Reklama
  1. Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej łyżka oliwy i dwiema łyżkami jasnego sosu sojowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 15 minut
  2. Pokrój warzywa w cienkie słupki, paski lub kostki – wedle uznania. Cebulę, imbir i czosnek odłóż na osobną kupkę
  3. Na rozgrzaną patelnie wrzuć zamarynowanego kurczaka i podsmażaj z każdej strony. W międzyczasie dodaj warzywa nadające aromatu (cebula, imbir, czosnek). Podsmażaj mieszając przez 2-3 minut
  4. Do połowy szklanki wody dodaj mąkę ziemniaczaną, sos ostrygowy, sos rybny, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby mąka nie pozostawiła grudek
  5. Gdy mięso lekko się przypiecze dodaj na patelnię resztę warzyw i zalej zawartość naczynia przygotowanym sosem. Wymieszaj, zmniejsz płomień i duś przez 15 minut. Przed końcem dopraw do smaku solą i ostrym pierzem wedle uznania
Po nałożeniu porcji na talerz posyp odrobiną sezamu, posiekaną dymką oraz uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Smacznego! Sprawdź więcej pomysłów na szybki obiad!

Seczuański kurczak – z czym podawać

Najlepszym oraz najpopularniejszym dodatkiem do kurczaka po seczuańsku jest oczywiście biały ryż, który doskonale uzupełnia potrawę.
Reklama
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać go z makaronem ryżowym, makaronem mien lub różnego rodzaju kaszami.
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama