canva.com
Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca – szybki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca to propozycja kulinarna, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom kuchni z zachodniej części Chin. Kuchnia seczuańska cechuj się doskonałą fuzją smaków z mocno wyczuwalną nutą pikantności, więc bez możesz podkręcać ostrość dania Twoimi ulubionymi sosami z kategorii hot. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Reklama
Przepis na soczystego kurczaka po seczuańsku
Przepisy, w których skład wchodzą orzechy nerkowca cieszą się dość sporo popularnością. Lekko podprażone nadają potrawie ciekawego smaku oraz chrupiącej konsystencji.
Jeśli lubisz ostre i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu potrawy pochodzące z Chin, to ten przepis jest dla Ciebie. Pierś z kurczaka bez problemu możesz zastąpić mięsem z indyka.
Lista składników:- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g orzechów nerkowa
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona lub żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pół szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- posiekana dymka
- biały sezam
- przyprawy: sól, pieprz syczuański, ostra papryka chilli
canva.com
Kurczak po seczuańsku z orzechami nerkowca krok po kroku
Po skompletowaniu niezbędnych składników potrzebujesz jeszcze głębokiej patelni, deski do krojenia oraz ostrego noża.
Reklama
- Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej łyżka oliwy i dwiema łyżkami jasnego sosu sojowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 15 minut
- Pokrój warzywa w cienkie słupki, paski lub kostki – wedle uznania. Cebulę, imbir i czosnek odłóż na osobną kupkę
- Na rozgrzaną patelnie wrzuć zamarynowanego kurczaka i podsmażaj z każdej strony. W międzyczasie dodaj warzywa nadające aromatu (cebula, imbir, czosnek). Podsmażaj mieszając przez 2-3 minut
- Do połowy szklanki wody dodaj mąkę ziemniaczaną, sos ostrygowy, sos rybny, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby mąka nie pozostawiła grudek
- Gdy mięso lekko się przypiecze dodaj na patelnię resztę warzyw i zalej zawartość naczynia przygotowanym sosem. Wymieszaj, zmniejsz płomień i duś przez 15 minut. Przed końcem dopraw do smaku solą i ostrym pierzem wedle uznania
Seczuański kurczak – z czym podawać
Najlepszym oraz najpopularniejszym dodatkiem do kurczaka po seczuańsku jest oczywiście biały ryż, który doskonale uzupełnia potrawę.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl