Zupa serowa
Canva.com

Zdradzamy sekret pysznego i sycącego kremu z pora. Wiele osób o tym zapomina

Zupy nie muszą być wcale trudne w przygotowaniu. Co prawda prawdziwy tradycyjny polski rosół nierzadko jest gotowany przez kilka godzin z rzędu, ale już taki krem z pora - równie smaczny, wartościowy i sycący - można sobie wykonać w czasie krótszym niż jedna godzina.
Reklama

Oczywiście do jego wykonania potrzebny jest bulion, jednakże ten domowy można zastąpić bulionem ze słoiczka o dobrym składzie, który zwykle wystarczy wymieszać z odpowiednią ilością wody, aby przygotować świetną warzywną lub mięsną bazę dla dosłownie każdej zupy i wielu innych potrawek.

Jak zrobić pyszną zupę krem z pora?

Do wykonania zupy potrzeba oczywiście jednego dużego pora, którego należy umyć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokroić w małe kawałki, wraz ze wszystkimi jego częściami, także i częścią składającą się z zielonych liści. Kilka fragmentów warzywa można odłożyć na bok do dekoracji, ale nie jest to konieczne, jeżeli zupę przygotowuje się wyłącznie dla siebie.

Reklama

Pora należy podsmażyć na dwóch dużych łyżkach masła. Gdy będzie przypieczony, można wcisnąć do niego dwa lub trzy ząbki czosnku, dosypać pół łyżeczki białego cukru i dusić wszystko do czasu, w którym warzywo wyraźnie zmięknie i zacznie nadawać się do jedzenia.

Teraz krem z pora można już uzupełnić przygotowanym wcześniej bulionem. Mniej więcej jeden litr powinien wystarczyć, ale jeśli lubi się zupy mniej intensywne w smaku, można dodać większą ilość wywaru. Aby krem był bardziej wartościowy i odżywczy, powinno się dopełnić go wkładką wykonaną z pokrojonych i podgotowanych wcześniej ziemniaków. Zupę można przyprawić kurkumą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie potrzymać ją na ogniu jeszcze przez kolejne piętnaście minut.

Reklama

Z czym podawać zupę krem z pora?

Krem z pora smakuje wyśmienicie sam w sobie, jednakże większość osób na pewno zje go dużo chętniej wraz z przypieczonymi grzankami. Kawałki chleba wystarczy w tym celu przypiec w piekarniku. Można też usmażyć je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, aby były bardziej chrupkie i dzięki temu jeszcze smaczniejsze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama